FacebookTwitterLinkedIn

După ce am văzut recent Wildlife și The Dig, am avut impulsul de a o compara pe Carey Mulligan cu Nicole Kidman. Cu acea Nicole Kidman eliberată de dictatura căsniciei cu Tom Cruise; o Nicole care, la un an după divorț, face două filme remarcabile, Moulin Rouge și Dogville și ia Oscarul pentru The Hours.
De fapt, singura asemănare între cele două actrițe este că ambele au jucat într-un spectacol de Baz Luhrman – Nicole în Moulin Rouge, Carey în Marele Gatsby (și, poate, faptul că Nicole a fost una dintre opțiunile pentru rolul pe care Carey a ajuns să-l joace în The Dig).
În orice caz, Carey Mulligan nu a făcut o schimbare bruscă de registru, însă ordinea în care i-am văzut eu filmele mi-a lăsat impresia asta (după Gatsby și Wall Street: Money Never Sleep am văzut Inside Llewyn Davis, Wildlife și, cel mai recent, The Dig).
Și chiar dacă azi vorbim despre această bijuterie imperfectă care este The Dig, Carey face un rol mai bun în Wildlife – pentru că personajul e mai real, mai credibil și foarte departe de fata cu trăsături blânde, ochi mari și sprâncene ridicate mereu a tristețe din Wall Street, de exemplu.

După ce am săpat îndelung prin cariera lui Carey Mulligan, să ne oprim la cariera arheologică de la Sutton Hoo, în estul Angliei, unde în 1939 a fost făcută o descoperire istorică. Povestea a fost dezgropată de scriitorul și jurnalistul John Preston, care a aflat accidental că una dintre mătușile sale, Peggy Piggott, a făcut parte din echipa de arheologi care a scos la lumină relicva unei corăbii anglo-saxone vechi de 1300 de ani. Peggy Piggott, interpretată în film de Lily James, a fost cea care a găsit prima bijuterie din aur în situl arheologic.

Ralph Fiennes, în rolul lui Basil Brown

Basil Brown, cel care a găsit ambarcațiunea, a fost un arheolog autodidact și cel dintâi care a emis ipoteza că vasul ar fi de origine anglo-saxonă. Cercetările și descoperirile ulterioare îi dau dreptate: vasul este din secolul al VII-lea d. Ch. și, lângă el, sunt găsite bijuterii din aur și alte obiecte care obligă istoricii să-și revizuiască teoriile despre anglo-saxoni.

Născut în Suffolk, Basil Brown a fost nevoit să abandoneze școala la vârsta de 12 ani. A lucrat în ferme și ca agent de asigurări, învățând între timp câteva limbi străine, astronomie și arheologie. Muzeul din Ipswich, cu care Brown colabora în calitate de săpător, i l-a recomandat d-nei Edith Pretty, pe al cărei domeniu de la Sutton Hoo se aflau niște misterioși tumuli, neexplorați până atunci.

După un an de săpat, în zorii celui de-Al Doilea Război Mondial, Brown scoate la iveală un vas de 27,4 metri lungime, care se dovedește a fi vechi de peste 1000 de ani. Aflând de descoperire, British Museum și Universitatea din Cambridge trimit o echipă de specialiști care preia controlul șantierului arheologic. Basil Brown este păstrat la munca de jos, întrucât nu avea studii.

Bijuteria descoperită de Peggy Piggott a fost prima din cele 250 de obiecte dezgropate pe șantierul de la Sutton Hoo, printre care un sceptru, o sabie, vase din argint bizantine, podoabe elaborate și monede france.

Descoperirea lui Brown a făcut lumină asupra unei perioade de 400 de ani din istoria Marii Britanii, de la retragerea romanilor până la sosirea vikingilor. Anglo-saxonii, care au dominat Anglia în acea vreme, erau considerați o populație primitivă, însă situl arheologic de la Sutton Hoo a produs dovada că, de fapt, erau o societate care aprecia meșteșugurile și arta și care avea relații comerciale cu Europa.

Numele lui Basil Brown nu a fost menționat atunci când relicva a fost expusă la British Museum. A fost considerat un arheolog amator, deși a fost angajat ca săpător specializat de muzeul din Ipswich mai bine de 30 de ani.
Dat la o parte din proiectul Sutton Hoo pe motiv că nu ar fi avut studii de specialitate, Basil Brown a obținut, de fapt, între 1902 și 1907 diplome în desen, geografie, astronomie, geografie și geologie, făcând cursuri serale sau prin corespondență la Colegiul Harmsworth.

Deși nu a publicat lucrări de arheologie, fotografiile făcute de el, schițele, planurile și caietele sale, în care a notat cu meticulozitate evoluția șantierului arheologic de la Sutton Hoo, sunt păstrate de Serviciul Arheologic din Suffolk, pe baza lor fiind dezvoltat un index al siturilor și monumentelor din comitat. Pe parcursul vieții, Basil Brown a căutat să trezească interesul copiilor pentru arheologie, încurajând grupuri de tineri să lucreze în situri și să descopere minunile fascinante ascunse de veacuri în pământ.

În 2009, în Rickingham (localitatea unde Basil Brown a locuit până când s-a stins, la 89 de ani, în urma unei pneumonii), a fost dezvelită o placă cu numele său, omagiindu-i contribuția la studierea și popularizarea arheologiei și dovedind, totdată, respectul și admirația de care s-a bucurat în rândul arheologilor și istoricilor din Suffolk, dar și în rândul comunității locale.

The Dig – producție Netflix 2021, regizor Simon Stone, cu Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James.

Foto profimediaimages.ro