FacebookTwitterLinkedIn

WDP a făcut trei achiziții în România și a investit 39 de milioane de euro în proiecte pentru retaileri precum Metro, Auchan și Profi, în prima jumătate a acestui an, potrivit celui mai recent raport al companiei. Achizițiile au vizat securizarea unor rezerve de teren de aproximativ 65.000 mp de suprafață construită, situată în apropierea Bucureștiului, la Popești Leordeni, achiziționarea unui parc de afaceri din Arad (în total peste 42.000 mp), precum și a platformei fabricii de mobilă Taparo din Târgu Lăpuș, în Maramureș. 

Dezvoltarea industrială din Arad va transforma o fabrică veche într-un parc de afaceri, amplasarea fiind potrivită pentru activități de logistică urbană, la marginea unei zone rezidențiale de lângă centrul orașului. Iar la Târgu Lăpuș este vorba de un contract de vânzare-închiriere a clădirilor existente ale producătorului de mobilă Taparo și Techtex, furnizor de textile industriale pentru îngrijirea sănătății din Baia Mare, cu o suprafață totală de peste 32.000 mp. Investiția s-a ridicat la 16 milioane de euro. 

Achiziția șantierului Taparo va fi combinată și cu un nou proiect de extindere, care va include aproximativ 15.000 mp de suprafață construită și va reprezenta o investiție de aproximativ 6 milioane de euro. Livrarea este programată pentru al doilea trimestru al anului 2023. Taparo va încheia un contract de închiriere pe 20 de ani. Planurile pentru România prevăd și extinderea locației existente a WDP din Roman, cu încă 5.700 mp. WDP va investi acolo aproximativ 6 milioane de euro, iar proiectul este estimat pentru finalizare până la sfârșitul anului 2022.

În prima jumătate a anului, WDP a livrat proiecte a căror suprafață totală depășește 111.000 mp. Randamentul brut pentru proiectele finalizate se ridică la 7,5%, iar investiția la aproximativ 73 de milioane de euro. Termenul mediu de închiriere este de 11 ani. Proiectele livrate în România în al doilea trimestru din 2022 sunt în valoare de 39 de milioane de euro și sunt destinate logisticii pentru retaileri: 3.750 mp pentru Metro (Buzău), 25.000 mp pentru Auchan (Deva) și 12.000 mp pentru Profi (Roman).

Dintre celelalte proiecte în curs de dezvoltare se numără 25.000 mp la Slatina pentru Pirelli, cu livrare în primul trimestru din 2023, 57.000 mp la Timișoara pentru Profi, cu livrare în toamna acestui an, și peste 50.000 mp la Ștefăneștii de Jos, livrați anul acesta și anul viitor.

În ce privește evoluția la nivel de grup, câștigurile din operațiuni ale WDP au crescut cu 18% în prima jumătate a anului, la 114,6 milioane euro, față de aceeași perioadă din 2021 (97,0 milioane euro), potrivit raportului companiei. 

Rata de ocupare era de 98,9% la finalul lui iunie anul curent, determinată de dinamica sănătoasă a pieței, bazată pe o cerere susținută în toate sectoarele (atât la intrarea, cât și la ieșirea din lanțul de aprovizionare). Potrivit raportului WDP, acest lucru va duce la o presiune suplimentară asupra chiriilor de pe piață.

WDP are o lichiditate puternică, cu peste 1 miliard de euro în linii de credit neutilizate; în plus, 92% din datorii sunt acoperite împotriva creșterii ratelor dobânzilor. În ceea ce privește planurile de creștere, în prima jumătate a anului 2022 a fost identificat un volum de investiții de aproximativ 265 de milioane de euro, constând în proiecte noi, rezerve de teren și achiziții de clădiri existente, inclusiv cumpărarea partenerului german WVI pentru 45 de milioane de euro și achiziția unui pachet de 10% din acțiunile dezvoltatorului logistic suedez Catena, pentru 230 de milioane de euro.

Dezvoltatorul se așteaptă să genereze un randament brut inițial de închiriere de aproximativ 6,0% pentru proiectele în curs de dezvoltare, a căror valoare totală este de 704 milioane de euro și are în plan construirea unor parcuri care acoperă o suprafață totală de aproximativ 970.000 mp. Acestea sunt deja pre-închiriate în proporție de 90%, iar durata medie a contractelor de leasing se ridică la 11,9 ani.