FacebookTwitterLinkedIn

Grupul chinez Evergrande, dezvoltatorul imobiliar cu cele mai mari datorii din lume, de circa 300 miliarde de dolari, a solicitat protecţie împotriva falimentului la un tribunal din SUA.

Compania a solicitat protecţie în temeiul capitolului 15 din Codul falimentului din SUA, care îi protejează activele din SUA în timp ce încearcă să încheie un acord de restructurare, scrie The Guardian.

Codul prevede, de asemenea, mecanisme de soluţionare a cazurilor de insolvenţă care implică mai multe ţări.

În 2021 s-a constatat că Evergrande, cândva cel mai important dezvoltator imobiliar din China, se confruntă cu datorii de peste 300 miliarde de dolari, în condiţiile în care oficialii guvernamentali au înăsprit controalele asupra sectorului imobiliar.

Criza sa de lichidităţi a făcut în curând din el un simbol al problemelor din sectorul imobiliar al ţării.

Timp de luni de zile, Evergrande a lucrat la un acord de restructurare a datoriilor din străinătate şi a dezvăluit o propunere la începutul acestui an.

Compania a oferit creditorilor posibilitatea de a-şi transforma datoriile în noi obligaţiuni emise de companie şi în acţiuni la două filiale, Evergrande Property Services Group şi Evergrande New Energy Vehicle Group.

Cu toate acestea, luna trecută, Evergrande a înregistrat o pierdere de 81 miliarde de dolari pentru 2021 şi 2022, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la viabilitatea planului de restructurare a datoriilor.

Sectorul imobiliar din China rămâne cu turbulenţe profunde, marii dezvoltatori nereuşind să finalizeze proiectele de locuinţe, ceea ce a dus la proteste şi boicoturi ipotecare din partea cumpărătorilor.

De la jumătatea anului 2021, companii care reprezentau 40% din vânzările de locuinţe din China au intrat în incapacitate de plată.