FacebookTwitterLinkedIn

CTP, cel mai mare proprietar și dezvoltator de centre logistice și industriale din Europa continentală, a raportat venituri nete din chirii în creștere cu 37%, ajungând la 107,2 milioane euro în primele trei luni ale anului 2022, comparativ cu 78,1 milioane euro în aceeași perioadă a anului trecut. 

Pentru proiectele aflate în construcție la sfârșitul perioadei menționate, randamentul pe cost al CTP, a fost de 10,2%. Portofoliul de investiții imobiliare deținute de grup a crescut la 9,3 milioane mp, în urma integrării Deutsche Industrie în valorile financiare și operaționale consolidate ale CTP, în februarie 2022.

La nivel de grup, în primul trimestru au fost demarate proiecte de construcții noi care acoperă o suprafață totală de 233.000 mp, ducând totalul proiectelor aflate în construcție la final de martie 2022 la 1,14 milioane mp, din care 44% sunt preînchiriate, asigurând 29 milioane euro din chiria contractată.

S-au finalizat 47.000 mp de spații logistice față de 34.000 mp în aceeași perioadă din 2021, din care 68% sunt preînchiriate. Compania a anunțat că, pentru totalul proiectelor aflate în construcție la sfârșitul perioadei, randamentul pe cost a rămas puternic la 10,2%, în ciuda costurilor de construcție crescute. În plus, au fost achiziționate terenuri care, cumulat, acoperă aproximativ 2,8 milioane mp, crescând totalul terenului deținut de grup la 20,3 milioane mp, față de 17,8 milioane mp la finalul lui 2021.

Proprietățile grupului au reușit să mențină rate de neocupare scăzute, de 6%, și rate mari de retenție a clienților, de 95%. 

În februarie 2022, CTP NV a anunțat finalizarea ofertei de preluare a Deutsche Industrie REIT-AG, prin care achiziționează 90 de active (reprezentând 1,7 milioane mp de GLA) în cea mai mare economie a Europei. 

În ceea ce privește politicile ESG, grupul a demarat construcția de centrale solare în întregul portofoliu din Ungaria, într-o primă fază la clădirile CTPark Budapest West (Biatorbágy), Dunaharaszti și CTPark Budapest East (Üllő). Fiecare dintre aceste centrale, care intră în funcțiune în 2022, acoperă o suprafață de 9.000 mp și poate genera aproximativ 500 kWp. Alte centrale, cu o capacitate totală de până la 3.000 kWp, vor fi dezvoltate în acest an.

Totodată, luna aceasta CTP a achiziționat un portofoliu de terenuri pentru dezvoltare în Polonia, inclusiv două proiecte de construcții, de la dezvoltatorul logistic 7R. Terenurile sunt situate în toată țara și oferă aproximativ 1,2 milioane mp ca potențial de dezvoltare.

În România, CTP deține 2,1 milioane mp de spații logistice de clasă A în 15 orașe. Următorul proiect de pe lista dezvoltărilor din România este construcția terminalului cargo al Aeroportului din Oradea. Proiectul industrial CTPark Oradea Cargo Terminal va avea o suprafață totală de 67.500 mp, fiind compus din trei clădiri independente și infrastructură aeroportuară în suprafață de 22.100 mp.