FacebookTwitterLinkedIn

Într-un tablou complex al securității din regiunea Mării Negre, Forțele Navale Române își readaptează politica navală.

Pentru 2023, obiectivele Forțelor Navale sunt structurate pe trei direcții: dezvoltarea programelor de reparații, modernizare și înzestrare; executarea, în condiții de siguranță, a misiunilor și sarcinilor primite; îmbunătățirea condițiilor de învățământ, instruire și trai ale personalului militar și civil.

„În anul 2022, efortul structurilor Forțelor Navale Române a fost concentrat pe executarea Serviciului de luptă permanent, supravegherea spațiului maritim și fluvial din zona noastră de responsabilitate, precum și pe operația de luptă contra minelor marine, pe care am declanșat-o după începerea războiului din Ucraina”, a punctat în prezentarea bilanțului structurii Ministerului Apărării, viceamiralul Mihai Panait.

Potrivit acestuia, anul trecut activitățile de instruire ale tuturor structurilor din Forțele Navale au însumat 1254 de zile de instrucție pe mare, pe fluviu, în aer și în teren, în creștere cu 12% față de anul 2021.

Ca planuri pe termen scurt, Forțele Navale Române se vor concentra pe inițierea programului „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice” și achiziționării de nave vânătoare de mine, nave de intervenție pentru scafandri, vehicule amfibii de asalt și de elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață.

În domeniul operațiilor și exercițiilor, în anul 2023, este planificată participarea unei fregate T22, cu elicopter ambarcat la Operația Uniunii Europene „EUNAVFOR Irini” și la operația NATO „Sea Guardian”, în funcție de evoluția situației de securitate din Marea Neagră. 

În plan intern, cel mai mare exercițiu multinațional planificat și organizat de Forțele Navale Române este „Sea Shield”. Acesta va conține, în premieră, și secvențe de instruire în zona fluvială, nu numai activități de instruire pe mare, dar sunt planificate și alte numeroase exerciții, pe mare, pe fluviu, în aer și în teren,