Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Dezbatere „Forbes” – Robert Tiderle: „Cred că DNA și ANAF ar avea nevoie de un departament separat pentru măgăriile din publicitate”

„Forbes România” încearcă să realizeze o dezbatere de opinii ce vizează însănătoșirea practicilor din piața de comunicare. În aceste sens, am adresat o singură întrebare mai multor oameni din piața de publicitate. Lista noastră este deschisă.
Robert.jpg

Robert Tiderle, Creative Director și fondatorul Papaya Advertising

Forbes: Credeți că activitatea DNA și ultimele campanii ANAF, pe plan național, vor influența crearea unei piețe de comunicare sănătoase în România?

Robert Tiderle: Cred că mai avem de așteptat. Și nu puțin. Spun asta pentru că, deși intrată într-o criză a bugetelor acum ani buni, industria de comunicare nu a ales să facă lucrurile mai corect, ci dimpotrivă, s-a afundat într-o mizerie de nedescris. Poate la fel de greu de imaginat ca și adâncimea mocirlei în care se bălăcește clasa politică. De fapt, singura diferență este că industria de comunicare „împachetează” corupția mai frumos. Se dau niște press release-uri sforăitoare, fiecare multumește oricui pentru orice. Cred că DNA și ANAF ar avea nevoie de un departament separat pentru măgăriile din publicitate.

Acum mai mulți ani existau suspiciuni de corupție doar în cazul licitațiilor cu bugete venind de la prea coruptul stat. Dar „mecanismele” folosite în acele cazuri s-au extins și în zona privată. Într-o primă fază, acolo unde erau bugete foarte mari, apoi (din cauza crizei financiare) și în zona mai modestă. Mai mult, decidenții corupți „zburați” din companiile mari au ajuns care încotro, purtând cu ei virusul ăsta. Și ăștia nu admit să lucreze cu o agenție care nu se află pe traseul lor, corectitudinea este văzută ca fiind dubioasă.

Industria de comunicare are doar un rol de „furnizor” al celor pe care DNA și ANAF îi urmăresc. Adică, cei care scriu caiete de sarcini aberante și fură banii contribuabilului. Însă nu cred că au „jurisdicție” în zona privată. Ori acolo ar trebui să se producă „însănătoșirea” de care vorbim. Acolo este industria reală.

Nu cred într-un proces de convalescență, iar dacă va exista unul cu siguranță vor exista și sechele.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii