FacebookTwitterLinkedIn

A fost o vară… interesantă. Pentru cineva ca mine care vânează tihna, a fost o perioadă cu mari provocări, de la alergătură continuă pe tot continentul până la schimbări de ultim moment sau… păienjeni.

Ca niciodată, de data aceasta, așteptarea chiar nu prea a avut nicio legătură cu realitatea, așa că am fost nevoită să mă adaptez urgent, din mers, la multe schimbări și să caut rezolvare pentru probleme apărute exact acolo unde nu le anticipasem.

Am citit undeva că acum nu se mai caută lideri de criză, ci lideri de criză susținută, având în vedere că, în ultimii aproape patru ani, ne confruntăm cu crize și probleme nici măcar una după alta, ci una peste alta. Iar dacă este să mă raportez la experiența ultimelor luni, am ajuns la concluzia că nu știu cât de lider sunt, dar cu siguranță crizele se succed și se dublează, iar noi trebuie să găsim puterea, pacea, credința și capacitatea de a ne adapta și de a trece peste toate cu bine.

Ce este cert este faptul că trăim într-o lume din ce în ce mai agitată, mai schimbătoare, mai solicitantă, din cam toate punctele de vedere. Ceea ce cumva mă face să mă gândesc la mottoul acestei rubrici:
„Să trăim frumos“. Ce mai înseamnă a trăi bine, frumos, în acest context mult prea rapid, fragmentat și schimbător? Ne lăsăm purtați de val sau ne ancorăm cu toată puterea în lucrurile știute?

Nu am un răspuns, deocamdată doar îmi pun întrebări. Însă știu, în mare, că eu, una, nu vreau în niciun caz să renunț la fundamentele, principiile, valorile mele, care trebuie probabil dublate de o reziliență și mai mare, de o adaptabilitate și mai accentuată. De unde atâta reziliență și adaptabilitate? Aici cred că e de datoria fiecăruia să caute în sine și să își răspundă: credința, educația, familia, prietenii, echipa, cărțile, mentorii.

Și, mai ales, fără frică. Ideal la care, din toate discuțiile mele cu apropiați și mai puțin, trebuie lucrat cel mai mult. Pentru că, deși sunt multe volume dedicate fricii în Evul Mediu, eu cred că, până una-alta, acest veac 21 se prefigurează a fi secolul fricii. Al anxietății. Și cred că aici e lupta cea mare, al cărei rezultat va decide multe.

#Sătrăimfrumos