FacebookTwitterLinkedIn

Într-o eră cu liberă circulație la viruși și viroze, IMUNITATEA rămâne scutul de apărare al organismului. Cum o putem întări în mod cât mai natural, aceasta este întrebarea, întrebare la care am găsit răspunsuri în cadrul emisiunii „Părinte, încotro?”, ediția de martie 2023, dedicată ABC-ului imunității de la mic la mare.

Subiectul imunității a fost abordat atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, alături de invitați de seamă, cu experiență notabilă în domeniul lor de activitate: Dr. ANA CULCER – medic primar pediatru, doctor în științe medicale; SUZANA PAVLOV – psiholog și psihoterapeut cognitiv comportamental; Loredana Dinu – mamă & campioană olimpică la proba de spadă feminin pe echipe. Discuția a fost moderată de către Raluca Michailov, owner Forbes România.

„Un copil fericit e un copil cu un sistem imunitar puternic”, dr. Ana Culcer

Sănătatea fizică a organismului este în strânsă legătură cu sănătatea emoțională a copilului, atmosfera din casă fiind esențială în formarea sistemului imunitar. Un copil fericit e un copil cu un sistem imunitar puternic, spune doamna dr. Ana Culcer, iar îndemnul dânsei – chiar de la începutul discursului – a fost ca atunci când suntem cu cei mici, să uităm de problemele care ne macină și să ne bucurăm de ei din plin.

Dar… ce (mai) putem face pentru un sistem imunitar puternic?

Pentru a avea niște copii sănătoși, întâi și întâi trebuie ca părinții să fie sănătoși, iar acest lucru presupune investigații înainte de sarcină, apoi urmărirea cu atenție a sarcinii, adaptarea unui stil de viață echilibrat. Nașterea naturală și alăptarea – dacă sunt posibile – n-ar trebui evitate, acestea având beneficii miraculoase pentru sănătatea copilului.

ATENȚIE la temperatura din casă! Bebelușii nu trebuie ținuți la temperaturi foarte ridicate (18 grade Celsius e mai mult decât suficient), altfel dacă stau la temperaturi ridicate și căldură uscată, transpiră și pot răci ușor.

Nicio zi fără ieșit afară! Indiferent că plouă, ninge, bate vântul sau este ceață, sfatul medicului este să ieșim cât mai mult cu copilul la plimbare în aer liber, adaptându-l în felul acesta la mediu. Fără înfofolit, însă. Important este ca nasul să fie bine curățat și copilul să poată respira cu gurița închisă.

Diversificare și alimentație corespunzătoare – cu fructe, și legume, și carne, și brânză, și ou, doamna doctor încurajând părinții să le dea copiilor ce-a mâncat românul de milioane de ani și abia când micuții devin mai maturi din punct de vedere digestiv ar putea încerca și produse mai exotice. Fiecare națiune este adaptată la ce a mâncat ea de milioane de ani.

Vaccinări – mai bine previi decât să tratezi!

Somn de calitate – copilul neîmbăiat și neplimbat nu mănâncă și nu doarme bine.

Educația sanitară a familiei contează!

Fără pupat pe guriță, băut din aceeași cană, gustat mâncarea cu lingurița copilului sau spălat suzeta în gura părintelui, cum se mai întâmplă. Totodată, doamna doctor a lansat un apel către părinți: să nu mai ducă copiii bolnavi în colectivitate, pentru că – în caz contrar – tot grupul va fi contaminat și intrăm într-un cerc vicios din care ne alegem cu infecții peste infecții.

În ceea ce privește suplimentele alimentare, se știe că laptele de mamă are toate vitaminele. Un bebeluș născut la termen are nevoie doar de Fier după 3 luni. Și Vitamina D zilnic timp de 2 ani de zile (în jur de 1000 unități/zi). Apoi din septembrie până în mai (toate lunile cu „r”).  Și mai are doamna dr. Ana Culcer o vorbă cu tâlc: „Tot ce e în exces strică și dragostea în exces sufocă.

Printre mesajele-concluzie formulate de invitații emisiunii online „Părinte, încotro? – ABC-ul imunității de la mic la mare”: SĂ NE ÎNTOARCEM LA NATURĂ (dr. Ana Culcer), SĂ NU UITĂM SĂ FIM AUTENCI ÎN ROLUL NOSTRU DE PĂRINȚI (psih. Suzana Pavlov), SĂ FACEM SPORT, ATÂT NOI, PĂRINȚII, CÂT ȘI COPIII” (sportiv Loredana Dinu).

Emisiunea „Părinte, încotro? – ABC-ul imunității de la mic la mare” este disponibilă în secțiunea VIDEO de pe paginile de Facebook Forbes Kids și Forbes România.

Link: https://www.facebook.com/forbeskidsromania/videos/1607321849697423

__________

Parteneri Strategici: Automobile Bavaria, Carrefour, TEX, TEILOR, ELI Parks, One United Properties, NTT DATA Romania

Apa oficială: Nazzuro Aqua

Parteneri Silver: Dr. Phyto, AB Biotics și Asociația Educație pentru suflet