FacebookTwitterLinkedIn

Ce înseamnă să fii designer de interior în 2023? Este sau nu o meserie prestigioasă în România? Cu ce provocări și cu ce prejudecăți ale societății se confruntă un designer de interior în prezent? Iată câteva întrebări la care doresc să răspund în rândurile de mai jos pentru a aduce puțină lumină asupra acestui subiect.

Scurt istoric
Știm că tot ce apare nou la nivel internațional ajunge și în România, mai devreme sau mai târziu, mai greu sau mai ușor. Cu mult timp în urmă, meseria de designer de interior era o necunoscută în spațiul autohton, însă nu și cea de arhitect. Amenajarea casei în regie proprie era soluția standard, iar de amenajarea interioară a spațiilor publice se ocupau, în cel mai fericit caz, arhitecții.

Acest trend a continuat până în urmă cu câteva decenii, când proprietarii de case, dar și cei din HoReCa au realizat că nu au competențele necesare. La aceasta se adăuga, în unele cazuri, experiența trăită în țările occidentale, unde casele erau amenajate la standarde înalte de calitate de designeri de interior, iar acest lucru nu a trecut neobservat… Visul de a avea o locuință amenajată ca într-o revistă sau ca în casele văzute la televizor a devenit rapid un ideal și la noi.

Cum este percepută meseria de designer de interior în prezent
Revenind la prezent, meseria de designer de interior este mai bine înțeleasă și apreciată în orașele mari, unde majoritatea proprietarilor dau mână liberă designerului să își facă treaba până la finalizarea proiectului. Fiind o meserie mai nouă la noi, chiar și acum există persoane care o confundă cu cea de arhitect sau de simplu decorator, mai ales în mediile mai puțin educate.

Mai există și acea categorie de proprietari pentru care un designer de interior este un prestator de servicii, adică o persoană care merge în magazine, selectează produse și ține legătura cu furnizorii. Din această categorie de proprietari fac parte cele mai dificile persoane, deoarece nu înțeleg că amenajarea unui spațiu interior necesită un concept de amenajare coerent, o implementare în acord cu proiectul și, prin urmare, nu-i oferă designerului de interior libertatea de care are nevoie pentru a-și face meseria.

În practică, acest lucru se traduce prin intervenții asupra amenajării, chiar și în cazul unui proiect agreat anterior 100%. Proprietarii se răzgândesc, vor alte elemente în decor sau alte culori pe pereți, iar acest lucru dă peste cap proiectul de amenajare și strică rezultatul final.

Ce înseamnă să fii designer de interior
Anumite calități sunt asociate cu meseria de designer de interior: bun-gust, simț estetic, talent la desen etc. Acestea sunt calități esențiale (dacă nu există nativ, le poți dezvolta în timp prin efort susținut), dar nu și suficiente. Pentru a deveni un designer de interior profesionist este necesar să dezvolți prin muncă și exercițiu continuu aceste calități, să urmezi cursuri de specialitate, o facultate de profil, studii postuniversitare etc.

Se mai spune că în această meserie creativitatea este cuvântul-cheie, însă găsesc această viziune puțin limitată, deoarece un designer de interior trebuie să dețină și reale abilități tehnice. De ce? În prezent, majoritatea clienților solicită un proiect de design interior înaintea semnării unui contract și a amenajării propriu-zise, iar cu cât proiectul este realizat mai realist și profesionist, cu atât devine mai convingător, iar șansele de a câștiga clientul, implicit proiectul, devin mai mari.

Cu alte cuvinte, este necesară învățarea în prealabil a unor programe speciale de randare, vizualizare etc., programe care sunt pe zi ce trece mai complexe și necesită timp și abilități tehnice pentru a le asimila și utiliza la potențialul lor maxim.

Dacă credeți că lucrurile se opresc aici, ei bine… nu. Proiectele de design interior, mai ales cele mari și complexe, se fac cu bugete mari, iar abilitățile la matematică (de a lucra cu cifre mari) sunt un must have. Altfel spus, designerul trebuie să fie și bun la matematică.

Doresc să amintesc aici și despre partea „murdară” a meseriei, adică despre toate acele vizite la interioarele aflate în etapa de șantier (în cazul renovărilor complete, în care se înlocuiesc toate finisajele, instalația electrică, cea sanitară etc.).

Ar fi comod ca designerul de interior să-și facă munca doar de la birou, dar în realitate nu e așa. Iar aceste vizite nu se rezumă doar la simple discuții cu muncitorii pentru a vedea modul în care se pune în practică un proiect. Pentru a evalua calitatea lucrărilor, specialistul în amenajări trebuie să dețină cunoștințe din domenii conexe: construcții, instalații, electricitate etc.

Iar pentru a vă face o imagine completă asupra acestei meserii, voi trece în revistă calitățile și abilitățile umane pe care trebuie să le aibă un designer de interior. În primul rând, acesta trebuie să fie un bun psiholog, să înțeleagă clientul și personalitatea lui, să-i înțeleagă stilul de viață și nevoile și apoi să fie apt să creeze un design interior care să îl reprezinte pe client. De asemenea, designerul trebuie să fie un bun ascultător, un bun negociator, să fie înzestrat cu infinită răbdare, deoarece această meserie implică multă muncă cu oamenii. Realistic vorbind, partea creativă reprezintă doar 20% din munca unui designer, în timp ce 80% reprezintă muncă mentală, psihologică, aptitudini tehnice, solicitări fizice.

Designer de interior. O meserie complexă
Din cele scrise mai sus este ușor de dedus că meseria de designer de interior este una complexă, care solicită calități și competențe din domenii diferite. Calitățile estetice – talent înnăscut, simț artistic, bun-gust, viziune, creativitate etc. – sunt o premisă, însă pentru a deveni bun în această meserie trebuie dobândite competențe tehnice și abilități psihologice. Un designer de interior se poate considera profesionist după mulți ani de studiu și experiență. Talentul este o condiție, dar și munca este la fel.

Cât de prestigioasă este meseria de designer de interior
Cu cât meseria de designer de interior va fi mai bine înțeleasă, iar designul interior de calitate apreciat mai mult, cu atât această meserie va câștiga prestigiu. Eu cred că suntem pe drumul cel bun. Cu certitudine, mulți adolescenți și tineri își doresc în prezent să îmbrățișeze această meserie. Însă cel mai important lucru nu este prestigiul meseriei în sine, cât motivația de a deveni un designer de interior profesionist, care îi aduce indubitabil și prestigiu. Iar pentru a ajunge la acest statut e nevoie de mult studiu, multă muncă, pasiune și 100% implicare.