FacebookTwitterLinkedIn

Sorina von Keyserling

Două generații din familia de artiști von Keyserling expun la Galeria Galateca. Până pe 12 martie puteți admira picturile Rodicăi von Keyserling și sculpturile fiicei ei, Sorina, prezente la București cu sprijinul galeriei Kunsthaus 7B din Cisnădioara.

Nu doar prenumele indică legătura celor două artiste cu România: Rodica von Keyserling este născută la București și a studiat pictura timp de opt ani cu Sabin Bălașa. A urmat apoi, la Viena, cursurile lui Matthias Bluth, fondatorul curentului realist contemporan Künstlersonderbund în Germania.

Creația sa este deopotrivă influențată de stilul lui Bălașa și de compozițiile și liniile clare, specifice Marilor Maeștri. Rodica von Keyserling pare să evolueze grațios la granița dintre hiperrealism și suprarealism, acesta fiind modul ei de a-și prezenta propria realitate. Asemenea lui René Magritte, Rodica își spune poveștile cu un strop de umor – dezordinea unei naturi moarte, de exemplu, este îmblânzită cu o fundă colorată.

Fiica ei, Sorina von Keyserling, a făcut primii pași în artă prin … dans, pentru a-și descoperi mai apoi plăcerea de a-și exprima energia prin intermediul mâinilor. Artista se simte confortabil când ține lutul în palme, când își folosește mâinile de la debutul procesului creativ și până la concretizarea acestuia în rigoarea cu care sunt redate cele mai mărunte detalii ale modelului.

Talentul și dexteritatea le moștenește de la tatăl ei, sculptorul austriac Leonhard Keyserling. Având capacitatea de a surprinde fotografic expresii și atitudini, Sorina se joacă cu formele și detaliile în portretele sale abstractizate, pe care le condimentează cu acele elemente suprarealiste care îi caracterizează propria viziune asupra modelului.

Familia von Keyserling este una dintre cele mai vechi familii de nobili baltic-germani. Cei mai cunoscuți reprezentanți sunt străbunicul Sorinei, filozoful german Hermann Graf von Keyserling, și teologul Arnold Keyserling. Pe linie paternă, Sorina este urmașa directă a a fostului cancelar al Germaniei, prințul Otto von Bismarck (1815 – 1898).