FacebookTwitterLinkedIn

Un studiu dat publicității de către oficialii USDA relevă că țara noastră este cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrală și Balcani. România a importat numai anul trecut carne de porc în valoare de 950, 5 milioane de euro.

Pentru 2024, analiștii estimează o creștere ușoară a producției de porcine în 2024 urmare a scăderii numărului de focare de pestă porcină africană și spun că măsurile de eradicare a PPA luate prin noua lege a porcului nu va avea un efect pozitiv semnificativ.

„Principalii importatori neți de carne de porc din această regiune sunt România, Polonia, Republica Cehă, Republica Slovacă și Bulgaria. Deși pesta porcină africană (PPA) rămâne o caracteristică predominantă în sectorul porcinelor din Europa Centrală, focarele au scăzut, iar industriile din unele state membre și-au sporit investițiile pentru a-și crește oferta și a reduce ponderea importurilor în consum. Pe baza acestei evoluții, se preconizează că producția de porcine din România va crește ușor în 2024. Deoarece creșterea în curți joacă un rol foarte important în răspândirea PPA, Guvernul român a aprobat în aprilie 2023 „Legea porcinelor”, care interzice creșterea în fermele de curte din România. Deoarece îngrășarea rămâne însă permisă în curți, nu se anticipează că această lege va avea un efect semnificativ asupra eradicării PPA. În schimb, autoritățile bulgare au pus în aplicare o legislație care limitează creșterea porcilor în curți și sprijină comercializarea. În Bulgaria, situația din industria cărnii de porc se îmbunătățește, iar unii producători de cereale ar fi început să treacă la creșterea cărnii de porc”, explică analiștii USDA.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în primele 11 luni ale anului trecut, România a importat carne de porc în valoare de 950,5 milioane de euro, cu 28% mai mult decât anul trecut, iar deficitul cu această categorie de produse s-a adâncit la 947,2 milioane de euro, fiind cu 28% mai mare decât cu un an în urmă.

La nivel european, în cursul anului 2023, numărul porcinelor sacrificate în abatoarele oficiale a scăzut cu 7,36%, declinul fiind raportat  în toate cele 27 de state membre ale UE.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania