FacebookTwitterLinkedIn

Departamentul de Stat al SUA a anunțat duminică că le ordonă membrilor familiilor diplomaților să părăsească Ucraina. Între timp, președintele american Joe Biden intenționează sî sporească resursele militare în Europa de Est pentru a contracara o potențială ofensivă a Rusiei.

Ordinul, care le-a permis inclusiv diplomaților americani staționați la ambasada din Kiev să plece voluntar, a fost unul dintre cele mai clare semne că oficialii americani se pregătesc pentru o mișcare ofenisvă din partea Rusiei. Ministerul de Externe ucrainean a declarat că această mișcare este una prematură și excesivă, potrivit Reuters.

Tensiunile din Ucraina au crescut în ultimele luni după ce Kremlinul a mobilizat peste 100.000 de trupe în proximitatea granițelor ucrainiene, aspect despre care Occidentul spune că ar putea reprezenta o etapă preparativă a unei posibile ofensive. Guvernul Rusiei a negat în mod repetat existența unui plan de invazie.

Anunțul Departamentului de Stat vine la o zi după ce autoritățile britanice au declarat că dețin informații despre faptul că guvernul rus îl ia în considerare pe un fost parlamentar ucrainean pentru instalarea unei conduceri pro-ruse la Kiev. Ministerul de Externe al Rusiei a respins aceste informații, numindu-le dezinformări și acuzând NATO de „escaladarea tensiunilor” asupra Ucrainei.