FacebookTwitterLinkedIn

Când ai descoperit pasiunea ta pentru cărți? Îți place mai mult să citești sau să scrii cărți?

Sunt o Vărsătoare creativă și ambițioasă. De foarte mică mi-au plăcut cărțile și în special poeziile, deoarece le memoram foarte ușor. Clubul de lectură și scriere creativă la care am participat de la vârsta de 6 ani mi-a trezit interesul și mai mult pentru lectură și compunere. Încurajările profesoarei, spunându-mi mereu ce idei unice am și că sigur voi deveni o scriitoare de succes m-au făcut să citesc și mai mult și să îmi doresc să public o carte. Având multe poezii scrise în joacă cu mama mea în câțiva ani, într-o zi m-am hotărât să insist să publicăm o parte din ele. Astfel că prima mea carte publicată a fost ORACOL, o selecție de 16 poezii, ce reprezintă activități în rime inspirate din ceea ce făceam la un moment dat cu mama; sunt despre grădiniță, animale și familie. Nu aș putea spune dacă îmi place mai mult să citesc sau să scriu. Totul se întâmplă în cicluri. Dacă am o carte care mă captivează, pot sta 3 zile doar să citesc, iar când sunt într-o fază cu inspirație pot scrie câteva săptămâni la povestea la care lucrez la momentul respectiv. Am și zile în care îmi propun să și scriu și să citesc. Când sunt plecată în vacanță îmi place să citesc mai mult, în special pe plajă.

Ai un personaj preferat?

În fiecare carte pe care o citesc îmi place un anumit personaj. Cel pe care l-aș menționa este Poppy din Peculiar Peggs of Riddling Woods. Mama ei a murit când era mică, tatăl este foarte ocupat și într-o vară merge la bunica ei în Sudds, unde îl întâlnește pe Erasmus și împreună descoperă că exista o lume fantastică. Este o aventură prin care Poppy ne conduce hotărâtă, într-o poveste plină de mister și bineînțeles de întâmplări neașteptate.

Ce teme au cărțile pe care le scrii și de unde îți vin ideile?

Temele cărților pe care le-am publicat sunt foarte diferite, ideile îmi pot veni din călătorii, din cărțile pe care le citesc, din filme sau chiar din vise.

Care sunt cele 3 cărți pe care le-ai scris și cui se adresează? De care ești super mândră?

Prima carte de poezii este în limba română, Oracol, și se adresează copiiilor de grădiniță.

The Rapping Astronaut este o poveste pentru copii cu vârste între 4 și 9 ani, pentru cei care trec printr-o schimbare ce momentan nu le place, îi ajută să vadă partea pozitivă în situația dată. Este o lectură potrivită pentru cei care fie au schimbat școala, țara, s-au mutat cu casa sau au parte de o nouă experiență în viața lor. E scrisă cu umor, este despre curaj și descoperire de sine.

Bucharest Ciy Tour, a Trip with Sonia mi se pare o poveste potrivită pentru întreaga familie, cu copii de la 3 ani la
12 ani, deoarece pe baza cărții poți să te plimbi și să descoperi lucruri noi despre clădirile istorice din București.

Preferata mea este The Rapping Astronaut, deoarece este prima mea carte scrisă în limba Engleză și am primit deja mesaje cu felicitări din diferite țări ale lumii de la cititori, artiști, cântăreți, deși este lansată în aprilie 2020. Pe pagina de fb sau instagram sunt filme cu actori din diferite țări ale lumii ce citesc un extract, chiar și un clip cu un cântec rap inspirat de personajul principal Austro, realizat de un profesor din China ce este și compozitor, cântăreț de rap.

Ai fost implicată în mai multe proiecte caritabile! Ce înseamnă aceste proiecte pentru tine?

Încă de la grădiniță am fost învățată să mă implic și să ajut copiii, la început cu shoe box, dar acum îmi doresc să ajut cât mai mult în special copiii din țară să aibă acces la cărți, la povești ce îi pot inspira. Acum am o colaborare cu World Vision România, promovez și eu campania #EroiNeștiuți ce susține dezvoltarea școlilor și a copiilor din zona rurală.

Ultima carte este de fapt un proiect despre și pentru orașul tău natal! Așa l-ai gândit? Ca un ajutor, ca o contribuție?
Povestește-mi puțin despre ea.

Mama mea călătorea foarte mult când eram mică și de fiecare dată îmi aducea o carte pentru copii din orașul respectiv, ce îmi plăcea foarte mult. Am plecat apoi la niște prieteni în altă țară și doream să le duc o carte despre București. Cum nu am găsit niciuna, m-am gândit să o scriu eu. Am finalizat-o în perioada martie-mai în acest an și a fost lansată pe 1 iunie. Sper să fie de ajutor tuturor familiilor ce ne vizitează sau care se mută aici, dar și bucureștenilor ce doresc să descopere mai multe despre orașul natal într-o zi. În plus, donez
10% din profit către Fondul de Urgență inițiat de Fundația Comunitară București, astfel că acesta este un proiect despre București, pentru București.

Ce faci cu fondurile care se strâng în urma vânzării cărților?

O parte din fonduri întotdeauna va merge către susținerea unor proiecte adresate copiilor, iar cealaltă parte doresc să o reinvestesc în proiectele mele editoriale următoare. Acum lucrez la o poveste pentru Crăciun, proiect ce sper să îl pot finaliza în acest timp scurt. Este o perioadă mai dificilă și încă nu am resursele necesare, dar sunt convinsă că voi găsi persoanele potrivite care să creadă în proiectele mele, așa cum am reușit până acum.

Te-ai întâlnit vreodată cu cititorii tăi? Ce le spui?

Am vizitat multe grădinițe și școli, am întâlnit peste 1.000 de copii ce m-au încântat de fiecare dată cu aplauzele lor, cu râsetele lor și cu bucuria de a citi împreună. M-au făcut să îmi dau seama că asta e ceea ce îmi place să fac. Acum e o perioadă diferită, însă am făcut chiar sesiuni pe zoom cu cei interesați să discute despre pasiunea mea pentru scris, despre poveștile mele.

Ce le transmiți copiilor care nu s-au „îndrăgostit“ încă de cărți?

Am avut și eu perioade în care am simțit că „nu m-a prins“, nu m-a captivat o carte, însă am văzut că este ok să o las în bibliotecă, să iau alta, și alta până o găsesc pe cea pe care nu o pot lăsa din mână. Atunci când îmi place un autor vreau să citesc toate cărțile lui. O altă recomandare pentru copii, în funcție de vârstă, este să citească o carte după care s-a realizat un film care le-a plăcut foarte mult, să vadă filme cu autori vorbind despre cărțile lor, și așa încep să construiască o relație cu lectura. Mie îmi place foarte mult să îmi petrec timpul în Cărturești, Diverta, Librarium sau în orice alt bookshop și să văd ce carte „mă alege“.