FacebookTwitterLinkedIn

Platformele de fashion oferă, mai nou, serviciul de „recondiționare” a pieselor vestimentare, accesoriilor și a altor articole vintage de care nu ne-am îndurat să ne despărțim atunci când ne-am reevaluat ultima oară garderoba.

Fie că este vorba de valoare sentimentală sau de prețul pe care l-am plătit pentru o haină sau o geantă, un lucru e clar: ne atașăm de anumite piese din garderobă și, fie vorba între noi, unele chiar ajung să nu mai poată fi purtate.

Pentru astfel de situații, platformele specializate în comerțul cu îmbrăcăminte și accesorii precum Net-a-Porter, Zalando sau Farfetch, dar și magazine precum Harrod’s sau instituții cu greutate – cum este Școala de Design de Modă IFA din Paris -, se oferă să readucă „vechiturilor” aspectul care ne-a făcut să ne îndrăgostim de ele la prima vedere.

Dincolo de strategia de „smartketing”, însă, lăudabil este faptul că această inițiativă ar putea constitui încă un pas în direcția reducerii risipei și a diminuării amprentei de carbon de care industria modei este responsabilă.

Echipa The Seam. Layla Sargeant – în picioare, în stânga

„Serviciul este dedicat încurajării unei relații mai conștiente cu hainele noastre, bazându-se pe modificarea, repararea sau realizarea unor piese personalizate care vor extinde viața hainelor noastre, astfel încât să le putem prețui mai mult timp”, spune Layla Sargent, fondatoarea The Seam, o mică afacere care asigură acest serviciu pentru Net-a-Porter.

Serviciul se rezervă online, iar produsele se expediază prin poștă (în cazul ajustărilor, serviciul se rezumă doar la zona Londrei, fiind necesară prezența fizică la probe). Prețul nu este unul fix, ci este stabilit în urma evaluărilor experților, care revin cu o soluție în termen de 24 de ore, angajându-se să returneze produsul în termen de șapte zile lucrătoare.

Susținătorul acestui proiect nu se ocupă însă, personal, de produsele primite pentru recondiționare, ci dispune de „o echipă dedicată care găsește, evaluează și asigură legătura cu o comunitate de artizani”, asigurându-se astfel că fiecare proiect, oricât de neînsemnat, este pe mâini bune. Aceștia trebuie să garanteze în primul rând calitate, prin urmare selecția este foarte riguroasă, completează Sargent.

Mai mult decât atât, ei se reunesc periodic pentru a face schimb de experiență sau pentru a discuta strategii care să le îmbunătățească metodele de lucru. Poate părea banal, dar nu-i deloc ușor să recondiționezi o mătase afectată de molii, să faci nevăzute petele de tuș de pe o cămașă sau să repari o poșetă zgâriată ori tocită.

Sunt provocări cărora experții le răspund în cel mai creativ mod, care poate varia de la aplicarea unei broderii și până la transformarea totală a obiectului vestimentar, valorificând chiar și resturile de material, arată fondatoarea The Seam.

Sub sloganul „Care, Repair, Refresh”, serviciul similar pus la dispoziție de platforma Zalando în Germania promite să facă hainele, pantofii și gențile să arate aproape ca noi. De la reparat găuri, înlocuit fermoare sau tocuri, și până la curățarea și dezodorizarea pantofilor sport, divizia Care & Repair lucrează cu cei mai de seamă furnizori de astfel de servicii, pentru a asigura un maximum de calitate, promițând și ridicarea/returnarea produsului la ușă.

Prezentându-se drept „Cel mai bun serviciu de recondiționare din lume”, Farfetch Fix se folosește de compania The Restory pentru a readuce la viață obiectele încredințate de clienții săi. Mecanismul este în mare același, însă Farfetch dezvoltă în paralel și alte servicii conexe, intermediind atât vânzarea de produse uzate, cât și donarea acestora, gest răsplătit cu credite pentru cumpărături.