Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Tech |
|

De la Batman la NASA

Sâmbăta trecută, lansarea capsulei SpaceX Crew Dragon într-un test cu echipaj uman a fost un moment în care ficțiunea întâlnește realitatea inclusiv din perspectiva costumelor purtate de cei doi astronauți: creatorul lor este Jose Fernandez, un designer care până deunăzi i-a făcut să arate bine pe supereroii Hollywood-ului, de la Batman și Wolverine până la Thor.
 aboneaza-te
spacex nasa elon musk

Cei care au urmărit lansarea din cadrul misiunii spațiale NASA SpaceX Demo-2 au observat poate costumele suple și practice pe care le purtau cei doi astronauți. Autorul lor este designerul  Jose Fernandez, care și-a început cariera în lumea filmului în 1989, ca sculptor pentru producția The Gremlins.

Godzilla, Man In Black, Alien III și Omul Bicentenar i-au consacrat talentul, oferindu-i totodată oportunitatea de a colabora cu designera de costume premiată cu Oscar, Colleen Atwood, și cu regizorul Tim Burton în Batman Returns.

Primul film la care Fernandez semnează costumele este Cei patru fantastici. Au urmat Batman Forever, Batman and Robin, Planet of the Apes, Daredevil, X2: X-Men United, Hellboy, Thor și Thor: Ragnarok, X-Men Apocalypse, Oblivion și Batman v Superman: Dawn of Justice.

 aboneaza-te
Foto: NASA

 

Așadar, Fernandez nu este străin de confecționarea de costume strâmte, din materiale rezistente, doar că până acum făcuse acest lucru exclusiv pentru eroii din filme. Costumele create de el pentru NASA urmează linia corpului, au elegante inserții ignifuge gri pe țesătura din Teflon alb, iar cizmele negre sub genunchi par a fi inspirate de cizmele de călărie ale Ducelui de Wellington.

Fernandez a fost abordat de SpaceX în 2016 pentru a participa la un concurs de design și recunoaște că nu a înțeles, la început, că era vorba despre un proiect real și nu despre un film având ca subiect  trimiterea unor astronauți în spațiu. „Nu știam ce e SpaceX, inițial am crezut că e un film”, declară pentru Forbes.com modestul designer.

Lui Elon Musk i-au plăcut schițele lui Fernandez pentru căști. Designerul este „fluent” în acest domeniu, el fiind autorul excepționalelor căști purtate de Thor și fratele său, Loki, în filmul Thor. O altă reușită remarcabilă a lui Fernandez este faptul că, pentru Batman v Superman, a reușit să creeze o „glugă” care îi permitea lui Ben Affleck să-și miște capul. În precedentele francize Batman, gâtul rigid îi împiedica pe actori nu doar să-și miște capul, dar și să joace firesc scenele de acțiune, ca să nu mai vorbim despre calvarul la care acest fapt i-a supus pe cameramani.
Tot Fernanadez are reputația de a-i fi dat libertate de mișcare lui Hugh Jackman în X2, a doua sa „descălecare” ca Wolverine – la episoadele precedente ale seriei costumele erau atât de rigide încât actorii trebuiau ajutați să meargă.

Fernandez este un as al combinațiilor de materiale, ceea ce înseamnă, printre altele, că poate face două materiale foarte diferite ca structură să se îmbine natural. Însă într-un costum spațial, îmbinările trebuie să fie, înainte de toate, etanșe. Modul în care casca se atașează de costum este de importanță vitală. Să nu uităm că rigidele căști NASA purtate de John Glenn sau Neil Armstrong erau inspirate de echipamentele de scufundare din secolul al 19-lea. Spre deosebire de acestea, casca ușoară, ovală, creată de Fernandez le oferă astronauților o perspectivă… cosmică. Câmpul vizual este mult mai larg, iar casca vine în continuarea unei foarte lungi și flexibile piese pentru gât. Înainte, costumele nu le permiteau astronauților să-și plece capul încât să poată intra într-o mașină, așa cum au făcut Bob Behnken și Doug Hurley când au urcat în automobilul Tesla care i-a transportat weekend-ul trecut la capsula Crew Dragon.

Cu viziera ridicată, casca desenată de Fernandez amintește de aceea purtată de pompierii francezi; cu vizorul coborât, ovoidul stilat seamănă cu casca purtată de actorul Kier Dullea în capodopera regizorului Stanley Kubrick, 2001: A Space Odyssey.

Iar fanii formației electronic-pop Daft Punk vor observa că noile căști purtate de astronauți seamănă cu cele purtate de discretul duo francez. Nu e o întâmplare: Daft Punk i-au solicitat lui Fernandez să creeze unele  dintre căștile care aveau să devină parte din simbolistica grupului.

Foto: NASA

 

Costumele lui Fernandez pentru NASA sunt făcute pentru călătorie, eliberate de cablurile și furtunurile și tot echipamentul greoi de suport al creațiilor anterioare ale agenției spațiale americane. Sursa de energie și sistemul de susținere a vieții se leagă la costum printr-o unică conexiune amplasată pe coapsă. Fiind practice și confortabile, costumele îi ajută pe astronauți să nu mai risipească energie luptând cu greutatea „hainelor” –  sau, în orice caz, vor pierde mai puțină energie luptându-se mai puțin.

Costumul are un stil cazon, dar fără a exagera. „Elon Musk tot spunea că oricine arată bine într-un tuxedo, indiferent de înălțime și de greutate”, declară Fernandez pentru forbes.com. „Când pui un costum de astronaut pe tine trebuie să fie ca un smoking, trebuie să arăți mai bine cu el decât fără el. Costumul trebuie să te facă erou.”

Costumele spațiale ale lui Jose Fernandez nu vor fi probabil premiate de Consiliul Designerilor de Modă din SUA, deși n-ar fi o idee deloc rea, și nici nu vor fi aplaudate pe podiumul Săptămânii de Modă de la New York. Ele sunt echipamente industriale executate în mod strălucit și cu rădăcini bine înfipte în cultura cinematografică americană. Așa cum s-a văzut în lansarea de sâmbătă, scena pe care defilează creațiile lui Fernandez este una a spectacolului in extremis: costumele lui sunt, pur și simplu, din altă lume.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii