UPDATE: Rareș Anita, directorul B1 TV, a comentat informația spunând că „amenda cu care apare B1 în acea listă este platită chiar din 2015. Faptul ca între CNA și ANAF nu există niciun sistem de verificare a acestor plăți chiar mi se pare o problema majoră. E ca atunci când plătești o amendă de circulație și trebuie să duci tu dovada că ai platit-o, deși ar fi normal să existe niște baze de date interconectate între instituțiile statului”.
(articolul inițial)
Media Expres a obținut printr-o cerere în baza legii accesului la informațiile de interes public amenzile aplicate de CNA în 2015, din care reiese că, până în februarie 2017, Pro TV nu depusese dovada achitării pentru două amenzi în valoare totală de 65.000 de lei, Antena 3, Kanal D și B1 TV pentru câte o amendă de 10.000 de lei, Realitatea TV pentru trei amenzi în valoare totală de 50.000 de lei și România TV pentru trei amenzi în valoare totală de 40.000 de lei.
În anul 2015, CNA a aplicat amenzi în valoare totală de peste 2,4 milioane de lei, din care, în februarie 2017, nu fuseseră contestate dar nici confirmate la CNA plăți în valoare totală de 435.000 de lei.
În anul 2016 CNA a aplicat amenzi în valoare totală de 1.167.500 de lei. Pro TV mai are din ianuarie 2016 două amenzi necontestate și fără dovada plății depusă la CNA, în valaore de 60.000 de lei.
Potrivit ART. 57*) (1) (d) din Legea audiovizualului, licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în cazul în care titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia.
CNA explică în nota adresată către Media Expres cu prilejul furnizării datelor de interes public că „din analiza datelor transmise de ANAF, referitor la situația plății amenzilor aplicate de CNA, rezultă că marea majoritate a celor ce constituiau titlu executoriu, nefiind contestate în instanță, au fost încasate sau achitate ori sunt eșalonate la plată, însă radiodifuzorii nu au transmis la CNA dovada plății acestora”.