FacebookTwitterLinkedIn

Conform Practice Greenhealth, spitalele produc 13 kg de deșeuri pentru fiecare pat în fiecare zi, din care 15 – 25% sunt deșeuri periculoase. În același timp, sistemele medicale ale lumii produc 4% din emisiile de CO2 la nivel global, mai mult decât industria aviației sau a transportului maritim. Știm, de asemenea, că atingerea obiectivelor globale privind clima depinde în mod esențial de utilizarea mai sustenabilă a materialelor, mai exact de utilizarea circulară a acestora.

În acest context, nu este surprinzător că din ce în ce mai mulți furnizori de servicii medicale sunt nerăbdători să afle ce soluții le putem oferi pentru a putea face alegeri mai responsabile, care să fie atât compatibile cu obiectivele lor de sustenabilitate, cât și cu obiectivele medicale și operaționale. În calitate de producător de tehnologie medicală, Philips și-a asumat angajamentul de a îmbunătăți sănătatea prin inovație, acționând în același timp responsabil față de planetă și societate. Este parte din scopul nostru să devenim o companie lider în soluții medicale circulare – prin tranziția de la produse, la soluții și maximizarea valorii pentru clienți, pacienți și planetă. Designul circular este central acestui demers.

Împreună cu clienții și furnizorii noștri, am dezvoltat o înțelegere aprofundată a fluxurilor materialelor din industrie. În baza acestor date și prin intermediul programului nostru EcoDesign, continuăm să optimizăm designul produselor și soluțiilor noastre pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce emisiile și ambalajele. Însă, pentru ca aceste modele circulare să devină răspândite în sectorul medical, trebuie să facem mai mult de atât. Astfel, avem în vedere patru factori:

  1. Luarea de la bun început a unor decizii sustenabile

În medie, 80% din impactul total al unui produs asupra mediului, care include energia în timpul utilizării și impactul material, este determinat în etapa de design. EcoDesignul și, în particular, designul circular, reprezintă o abordare care ține cont de toate aspectele procesului de dezvoltare a produsului. Acest lucru presupune conceperea unui produs cu o greutate mai mică și cu conținut reciclat, încă de la inițierea procesului de creare a produsului, precum și conceperea produsului pentru a putea fi reparat și îmbunătățit, modular, reciclabil, cu componente care pot fi recuperate sau recondiționate.

Abordarea integrată
Înainte de a aprofunda aceste aspecte, dorim să spulberăm o concepție greșită: nu există „produs circular”. O soluție circulară este întotdeauna o combinație între un produs și/sau serviciu conceput adecvat și un anumit model de business.

De exemplu, prin implementarea unor modele de business bazate pe utilizare și rezultate, facem tranziția de la comercializarea produsului sau sistemului fizic la oferirea utilizării acestuia „drept serviciu”. Astfel, spitalele pot accesa funcționalități precum imagistică de înaltă calitate, date analitice și date informatice, fără a avea cheltuieli de capital plătibile imediat. În mod similar, recondiționarea sistemelor deținute anterior le permite unităților de îngrijire să-și extindă resursele cu un buget limitat, fără să compromită calitatea.

De la hardware la software și servicii cu impact material minim
În această etapă a digitalizării, este esențial să demarăm procesul de design, având în minte posibilitatea de ‚dematerializare’. Cu alte cuvinte, atunci când ne gândim la cum am putea răspunde nevoilor unui client, ne vom întreba întâi „Putem livra (cel puțin parțial) valoarea dorită de client printr-o soluție digitală/software?”. Până la urmă, lucrurile pe care le facem virtual lasă o amprentă mai mică.

Un bun exemplu este modul în care urmărim filme acasă. La început cumpăram DVD-uri, care includeau player și discurile în sine – produse fizice. Apoi modelul de business s-a modificat și am început să închiriem aceste DVD-uri. Acest lucru a extins viața produselor, sute de oameni având astfel acces la conținut prin aceeași bucată mică de policarbonat. Schimbarea reală a venit atunci când acest serviciu a fost digitalizat, proces prin care conținutul poate fi descărcat și consumat oriunde, fără hardware specializat și fără a fi nevoie să ne deplasăm. Rezultatul? O experiență mai bună pentru consumatori și mai puțină poluare și utilizare de materiale.

  1. Schimbarea sistemului și gândirea în context (ecosistem)

Designul circular înseamnă să mergi dincolo de conceperea unui produs atractiv și ergonomic pentru momentul prezent, ci mai degrabă să livrezi un produs care poate fi utilizat o perioadă cât mai îndelungată, care funcționează eficient în ecosistemul din jurul său și care poate fi luat înapoi, pentru a-i da un alt scop la finalul ciclului de viață (inițial).

Acest lucru înseamnă că designerii trebuie să se asigure că înțeleg întregul context de utilizare, modul în care va fi utilizat produsul, îmbunătățit, reparat (după utilizare) etc., de asemenea că produsul se încadrează în modelele noi de business în domeniul îngrijirii medicale, precum Centrele de Îngrijire Ambulatorie. Și pentru că nevoile clienților și contextul de utilizare evoluează constant, ei trebuie să se asigure și că designul produsului sau serviciului are o flexibilitate inerentă de a răspunde cerințelor în schimbare.

Putem avea cel mai mare impact, inclusiv asupra mediului înconjurător, păstrând nevoile pacienților ca o prioritate, provocându-ne pe noi înșiși în mod constant: „Care este cea mai bună experiență pe care dorim să o oferim unui pacient, asigurând un flux optim de-a lungul sistemului și îngrijirea de care are nevoie cu echipamente minime? Și într-un context care afectează cel mai puțin capitalul – până la urmă, cu cât putem asigura mai multe tipuri de îngrijitr acasă, cu atât le vom cere pacienților mai rar să viziteze contexte clinice la costuri ridicate și cu amprente uriașe”. De exemplu, în cadrul Philips, putem acum să oferim soluții de monitorizare la distanță în parcursul de îngrijire al unui eveniment cardiac acut, ce permite externarea pacienților din spitale mai devreme și reducerea semnificativă a amprentei de carbon a spitalului.

  1. Ne unim forțele de-a lungul lanțului de valori

În cadrul Philips, considerăm că designul circular trebuie să fie de la început o discuție între toate părțile implicate, de la un capăt la celălalt – nu doar designeri (de produs), ingineri și specialiști în marketing, ci și designeri de modele de business, departamente financiare, producție etc.

Un aspect esențial în această discuție este vocea clienților noștri din domeniul medical, a autorităților publice și a partenerilor industriali. Alături de aceștia valorificăm metodologiile Design Thinking pentru a co-crea soluții special concepute pentru provocările cu care se confruntă clienții noștri. În aceste sesiuni de co-creare, clienții ne solicită adesea îndrumări: „Cum poate deveni un sistem medical sustenabil? Cum poți tu, partenerul nostru industrial, să ne ajuți să ne atingem țintele regionale privind emisiile de carbon? Trebuie să fiu rezilient, cum construiesc din nou, mai ecologic?”

Pentru a răspunde la aceste întrebări și pentru a ne ajuta clienții să facă alegeri sustenabile, dezvoltăm metode de evaluare a sustenabilității la 360°. Acestea sunt menite să ajute sistemele medicale să optimizeze managementul fluxului de pacienți și să reducă utilizarea resurselor și risipa, prin micșorarea amprentei asupra mediului și îmbunătățirea rezultatului financiar.  Metodele de evaluare abordează toate aspectele îngrijirii: aspecte clinice, operaționale, tehnologice și experiența pacienților și personalului.

  1. Experții în design vor asigura viitorul sustenabil

În comunitatea de design Philips, spunem adesea că sustenabilitatea începe cu noi. Designul este una dintre funcțiile companiei cu cea mai amplă anvergură. Pe plan extern, aceasta se întinde de la spital la casele pacienților. Pe plan intern, designul are impact aproape asupra tuturor aspectelor activității noastre.

Pentru a ne extinde gândirea circulară, colaborăm cu instituții din lumea științifică și academică și ne asigurăm că ceea ce învățăm este integrat în strategia noastră și în procesele de inovare. De asemenea, am dezvoltat o comunitate activă axată pe designul circular, care include 50 de „campioni în gândirea circulară” ce acționează ca agenți ai schimbării.