Cautare
, Forbes Staff

Sănătate |
|

Darius Pencea, AT-Med: Statul austriac ne subvenționează afacerea pentru că a fost prima în domeniul turismului medical din țară

Un antreprenor român a mizat pe oportunitatea unei piețe aflate în dezvoltare, cea a turismului medical, și a reușit să ajungă la venituri de 650.000 de euro, în 2016.
darius pencea

În 2010, Darius Pencea, antreprenor român stabilit în Austria, a fondat Austriamed (AT-Med), companie de turism medical, care intermediază accesul pacienților români la tratament în unitățile medicale din Austria.

În România, turismul medical este o piață slab dezvoltată deocamdată, însă cu potențial. În prezent, există în jur de șapte-opt companii în domeniu, spune antreprenorul.

Ideea fondării afacerii i-a venit lui Darius Pencea după ce a ajutat un prieten cu formalitățile de internare într-un spital din Viena.

“Am avut o conversație cu un bun prieten. Mi-a spus că e la Viena și mi-a prezentat cazul unui băiețel cu o problemă foarte gravă de sănătate. În România nu i se dădeau mari spranțe, iar în Viena încercase să intre la un spital de stat. Eu am încercat să-l ajut să intre în spital. A durat cam patru zile (…). În Austria, legea zice că trebuie să asigure paturi mai întâi pentru cei asigurați acolo, ceea ce însemană că străinii pot ocupa paturi între 5-7% într-un spital. Am reușit, mergeam la consultații cu familia băiețelului, am început să traduc. Când ne auzeau vorbind românește la spital apelau și ceilalți români la noi”, spune Darius Pencea.

Atunci prietenul său i-a sugerat să își deschidă o afacere în domeniul turismului medical. Astfel, Darius Pencea s-a hotarât să își deschidă propria afacere  prin care să îi ajute pe alți oameni să se interneze în spitalele austriece.

El spune că procedura de a-și înființa o afacere în Austria este destul de complexă, în comparație cu cea din România și că a avut nevoie de nouă luni pentru a obține avizele necesare.

Pentru că a fost prima afacere din acest domeniu din Austria, statul i-a acordat subvenții, încă de la început. Pentru fiecare pacient român care intră pe teritoriul Austriei prin intermediul AT-Med, compania primește o anumită sumă standard.

“Am prezentat ideea noastră și situația românilor Comisiei de la Camera de Comerț Austriacă. Atunci când pacientul vine la tratament nu vine niciodată singur. Lasă pe teritoriul Austriei bani, dacă vine cu mașina plătește vinietă, parcare, benzină sau motorină, de asemenea el se cazează undeva, merge la restaurante, hoteluri, este un consum care intră automat în bugetul Austriei. În 2009 am demarat proiectul și în 2010 a fost lansat oficial”, susține fondatorul AT-Med.

Astfel, AT-Med funcționează ca o agenție de turism în domeniul medical, iar pentru a-și deschide această afacere, Darius Pencea și-a luat atestat de traducător. El susține că încă de la vârsta de 18 ani a ales calea antreprenoriatului și a avut afaceri în mai multe domenii.

“Businessul nostru a început pe ideea de traducere simplă și am aflat că de fapt, pacientul român nu are nevoie doar de traducere, ci are nevoie și de consultanță. El vine într-o țară străină, nu este familiarizat cu mentalitatea de acolo sau cu limba, însa noi îi dăm această lejeritate, vorbind cu el aceeași limbă, încât el vine și ne spune toată povestea vieții lui. (…) Noi câștigăm din traducere, 75 de euro plus TVA, cost trecut la final pe factură. Clinica ne restituie nouă taxa de traducere, pe care o plătesc pacienții direct către clinică”, spune Darius Pencea.

Cât cheltuie românii pe tratament în Austria

El spune că prin intermediul companiei sale, pacientul, odată ajuns în Viena, află, într-un timp foarte scurt, atât opțiunile de tratament, cât și clinicile și spitalele la care s-ar putea interna, precum și costurile aferente, astfel încât să aleagă cea mai bună variantă.

“Noi încercăm ca ideea de medicină să fie reprezentată altfel. Avantajele pacientului sunt că beneficiază de terapie în cel mai scurt timp, de programare eficientă, nu are timpi morți deloc. Încercam să efectuăm în cel mai scurt timp toate analizele sau să mergem până acolo unde se aplică un tratament sau o intervenție chirurgicală”, adaugă Darius Pencea.

De asemenea, consultanții AT-Med mențin legătura cu pacientul și după ce acesta se întoarce în România, aceștia îi trimit inclusiv medicamentele necesare prin avion, dacă este nevoie.

Compania fondată de Darius Pencea colaborează cu nouă clinici de stat și private în Austria, Elveția, Germania, Israel și Statele Unite ale Americii. Cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la românii care merg la tratament în Austria sunt cele oncologice, spune antreprenorul.

AT-Med trimite la tratament în Austria 25 de pacienți români pe lună, în medie, ceea ce înseamnă 300 de pacienți pe an. De la înființarea companiei, numărul românilor tratați la Viena prin intermediul AT-Med a depășit 1.500, spune Darius Pencea.

În 2016, compania a avut o cifră de afaceri de aproape 650.000 de euro, media de creștere fiind de 30% pe an. Echipa este formată din cinci persoane și este în creștere.

De asemenea, începând cu anul 2014, Darius Pencea spune că AT-Med a început să colaboreze cu operatorul român de servicii medicale private Regina Maria și să aducă, periodic, medici din Austria în România, pentru consultații, costul fiind același cu cel din Viena.

Românii cheltuie, în medie, 250 de milioane de euro anual la tratament în Austria, potrivit Casei Naționale de Asigurări a Austriei, spune Darius Pencea.

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii