Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Tech |
|

Daniela Rus, românca implicată în proiecte de inteligență artificială și roboți finanțate de Aviația SUA

Daniela Rus, o cercetătoare originară din Cluj Napoca, este prima femeie aflată la conducerea laboratorului Massachusetts Institute of Technology (MIT) de informatică și inteligență artificială. Cercetătoarea este în funcția de director încă din anul 2012, iar în subordinea sa se află 900 de alți cercetători distribuiți în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii: inteligență artificială, sisteme și teorie.

Forțele Aeriene ale Statelor Unite vor investi 15 milioane de dolari anual în proiectele de inteligență artificială și roboți dezvoltate de universitatea MIT. Acceleratorul de cercetare a demarat luni, 20 mai 2019 și va urmări realizarea rapidă de protitipuri, scalarea conceptelor și aplicarea algoritmilor și sistemelor de inteligență artificială.

Principalele obiecte de cercetare vor fi inteligența artficială, machine learning și roboții, cu aplicabilitate în domenii ca răspunsul la dezastre, prevenția medicală, managementul datelor, siguranța vehiculelor, securitate cibernetică.

“Vrem să formăm echipe interdisciplinare care vor colabora pe domenii disparate ale inteligenței artificiale pentru a crea noi algoritmi și soluții. Acceleratorul AI ne oferă o șansă de a dezvolta tehnologii care vor fi vectori pentru schimbări pozitive în lume. Acest nou proiect va integra implicațiile societale, încă de la început, în cercetare”, a spus Daniela Rus.

 

Daniela Rus este adeptă a introducerii educației avansate în domeniul computerelor de la cele mai fragede vârste.

„Alfabetizarea tehnologică este la fel de importantă ca citirea, scrierea și matematica, pentru că este peste tot în jurul nostru. Vrem să-i facem pe copii să fie interesați și atrași de robotica de la o varsta frageda, astfel incat ei sa poata fi inovatorii de mâine. Pe scurt, trebuie sa introducem gândirea computationala ca obiect obligatoriu de studiu la toate clasele, începand cu grădinița. În conditiile in care tot mai multe locuri de muncă necesita utilizarea calculatoarelor într-un mod tot mai complex, avem nevoie disperata sa reducem decalajul de cunoștințe în predarea bazelor programării pe computer” – declara Daniela Rus, într-un interviu acordat Forbes.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii