FacebookTwitterLinkedIn

Un parteneriat public-privat în sectorul IT este necesar, atât pentru dezvoltarea sustenabilă a domeniului, cât și pentru poziționarea României drept un jucător competitiv pe scena internațională. 

“Dinamica ultimilor doi ani ne arată că abordarea de tip remote first și remote only, prin care putem să contactăm direct specialiști din orice colț al lumii poate să ducă, sigur cu necesitatea unei adaptări continue, la o formă prin care industria noastră să poată să acceseze talent de oriunde din lume”, declară Daniel Homorodean, Vicepreședinte Cluj IT Cluster, pentru Forbes România. La nivel național, se remarcă un număr din ce în ce mai mare de companii care ajung să lucreze cu specialiști din Asia de Sud-Est, din zona Caucazului, din America Latină, un progres pentru industrie, însă mecanismul are și reversul medaliei: “faptul că orice dezvoltator din România poate să lucreze pentru orice client din lume”. Prin urmare trebuie “să fim foarte competitivi pentru a reuși să motivăm și să ne ținem oamenii”, punctează el.

Cluj IT Cluster este format din organizații active în domeniul tehnologiei informației: furnizori de servicii și soluții software, universități și institute de cercetare, organisme publice și alte organizații. Înființată în octombrie 2012, Cluj IT Cluster se bazează pe inovare, cu scopul de a crește competitivitatea serviciilor și produselor IT pe piețele internaționale și de a crea un parteneriat public-privat puternic și durabil. “Când ne uităm la ritmul investițional din ultimii ani în IT, în particular în startup-urile românești, vedem o creștere semnificativă”, adaugă Daniel Homorodean. Rapoartele ne arată o investiție totală doar în zona start-up, în toate fazele, de 116 milioane de euro în 2021, aproape de patru ori mai mult față de 2020. “Acest lucru este, desigur, foarte benefic. Arată însă și faptul că există apetit investițional din afară, că există capacitate financiară, dar cred că trebuie în același timp să fim foarte atenți la sustenabilitatea pe termen lung al acestui proces. Mai ales că există pericolul ca în acest context de fragilitate internațională să ajungem într-o zona de risc ca cea prin care lumea a mai trecut acum 20 de ani cu ocazia dot-com buble”, mai explică el.

Piața românească este în continuare una relativ mică numeric și imatură din perspectiva capacității de înțelegere și de absorbție a soluțiilor informatice. “Acesta este motivul pentru care dezvoltarea accesului direct la piețe pentru companiile românești trebuie să fie și este o precondiție pentru a accelera într-un mod mai sistematic capacitatea lor inovativă, dar și capacitatea piețelor interne prin implicarea statului într-o digitalizare mai rapidă a sectorului public”.

Cluj IT Cluster vizează internaționalizarea strategică a IT-ului românesc, dezvoltarea abilității industriei de a de a realiza o valoare adăugată semnificativă în piețele în care România poate să dezvolte sau să investească. “Ne uităm de asemenea, pe lângă piețele tradiționale din vestul Europei, la piețele în curs de dezvoltare. Am realizat în ultimii ani misiuni economice, chiar și în cursul pandemiei, în Africa, în America Latină, în Asia Centrală. Avem parteneriate care se întind din Papua Noua Guinee prin Africa, prin America Latină, și desigur către Europa tocmai pentru a contura acest ecosistem de relații care să permită dezvoltarea poziționării noastre”, conchide el.