FacebookTwitterLinkedIn

Danemarca a invitat operatorul gazoductului Nord Stream 2, controlat de Rusia, să ajute la recuperarea unui obiect neidentificat găsit în apropierea singurei conducte de gaz rămase intactă după exploziile din septembrie 2022.

“În vederea clarificării în continuare a naturii obiectului, autorităţile daneze au decis să-l recupereze cu ajutorul forțelor de apărare daneze”, a anunţat Agenţia daneză pentru Energie, citată de Reuters.

Obiectul are o lungime de aproximativ 40 centimetri și un diametru de 10 centimetri și a fost găsit în timpul unei inspecţii la ultima conductă rămasă intactă.

Trei explozii produse în septembrie anul trecut au distrus trei din cele patru țevi care compun proiectul Nord Stream, construit pe sub Marea Baltică pentru a livra gaz rusesc în Germania.

Exploziile au avut loc în zonele economice exclusive ale Suediei şi Danemarcei. Ambele ţări spun că exploziile au fost deliberate, dar nu au stabilit încă cine a fost responsabil.

“În acest context, Agenţia daneză pentru Energie a invitat proprietarul conductei, Nord Stream 2 AG, să participe la operaţiune”, a precizat aceasta, adăugând că aşteaptă un răspuns din partea operatorului cu sediul în Elveţia.

Operatorul Nord Stream 2 AG al gazoductului este înregistrat în Elveția dar este controlat de compania rusă de stat Gazprom.

Autorităţile daneze au evaluat că “obiectul nu prezintă niciun risc imediat pentru siguranţă”, a precizat agenţia.

Liderul rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că o navă închiriată de Gazprom a găsit un obiect asemănător unei antene la aproximativ 30 de kilometri de locurile exploziilor.

Ultimul gazoduct intact de sub Marea Baltică a rămas nefolosit în condiţiile în care Europa a rupt majoritatea legăturilor energetice cu Rusia. Conducta conţine încă gaz, dar operatorul a declarat anul trecut că a redus presiunea ca măsură de precauţie.