FacebookTwitterLinkedIn

Restricții de circulație pentru străini și carantină de 35 de zile pentru chinezii care călătoresc în țară.

Epidemiologii chinezi susțin că noul coronavirus nu poate fi anihilat și va reveni în fiecare an, motiv pentru care China se pregătește să întâmpine deja un al doilea val al infecției, pe fondul unei timide reveniri la normal după primul. Măștile faciale sunt obligatorii, aplicațiile de localizare devin încetul cu încetul o obișnuință, iar în școli băncile au fost distanțate. Guvernul chinez încearcă să țină infectarea la un nivel controlabil pentru a evita suprasolicitarea capacității de tratament a spitalelor.
În lumea întreagă, de altfel, inclusiv în SUA și Italia, autoritățile caută acel echilibru fragil între a permite oamenilor să revină la o viață normală și a ține sub control răspândirea virusului. Deși dispune de mijloace la care alte state nu pot sau nu vor să apeleze, cum ar fi supravegherea permanentă și controlul mobilității populației, China nu are o imagine completă a evoluției pandemiei și nici nu poate garanta că măsurile pe care le ia vor avea succes. „Pe măsură ce China încearcă să-și restarteze viața socială și activitatea economică, putem spune că știm care sunt necunoscutele care ne-ar putea arunca într-o altă pandemie”, declară plastic pentru Bloomberg Nicholas Thomas, profesor de sănătate publică la Universitatea din Hong Kong.
Iată care sunt direcțiile de acțiune ale Chinei:

Ținerea sub control a amenințării dinspre granite

Într-o lume postvirus, circulația globală fără restricții nu va mai fi posibilă, întrucât toate statele se tem de reizbucinirea epidemiei. Străinilor le este interzis să intre în China, în timp ce cetățenii chinezi care revin din străinătate trebuie să petreacă două săptămâni în izolare. Suplimentar, metropolele mari, cum este Beijingul, pot impune încă o săptămână de izolare la domiciliu. O alarmă montată la ușa fiecărui izolat va avertiza asupra oricărei tentative de nerespectare a carantinei, iar vecinii sunt încurajați de autorități să-i raporteze pe cei care ies nepermis din izolare – inițiative demne de un stat totalitar condus de Stalin sau Mao. Măsurile au devenit tot mai stricte deși în Beijing aproape nu s-au mai înregistrat cazuri noi de infectare de câteva săptămâni. Motivul se pare că este protejarea clasei politice.
Alte zone cu regim strict în privința mobilității sunt provinciile de graniță cum este Heilongjiang, care s-a confruntat cu un val de contagiune după ce în țară au intrat numeroase persoane care veneau din Rusia. Aici perioada de carantină este acum de 35 de zile, iar activitățile de export-import din regiune au fost restrânse.

Testare în masă

Multe țări încă au dificultăți să testeze persoanele bănuite că ar fi infectate, dar marile metrople ale Chinei încearcă să facă o testare preliminară a tuturor persoanelor care se întorc la serviciu. Companiile care activează în provinciile Hubei și Guangzhou le solicită angajaților să facă testul pentru noul coronavirus, iar în Shanghai a fost inițiată o acțiune de testare voluntară în cadrul căreia cei interesați se pot programa pentru testare în clinici și spitale.

Aplicații de urmărire

China combină forța aparatului său de supraveghere cu capacitățile puse la dispoziție de companiile-gigant din domeniul tehnologiei pentru a-i identifica pe toți cei care sunt infectați sau sunt expuși infectării. Funcțiile de urmărire și monitorizare a sănătății, integrate în aplicații pentru smartphone-uri dezvoltate de Alibaba și Tencent, două dintre cele mai mari companii din China, se bazează pe date de la agențiile guvernamentale, operatorii de telefonie și emitenții de carduri de credit, pentru a obține o imagine detaliată a nivelului de risc al fiecărui individ. Milioane de oameni vor trebui să prezinte acest nivel de risc (evaluat printr-un cod de culori – roșu, galben sau verde) atunci când solicită accesul în hoteluri, restaurante, magazine sau mijloace de transport. Codurile sunt actualizate frecvent, iar culoarea verde, care permite circulația fără restricții, poate fi ușor „pierdută” dacă, de exemplu, intri într-un magazin care a fost vizitat înaintea ta de o persoană infectată; în această situație treci la nivelul galben, care înseamnă izolare la domiciliu.

Ridicarea treptată a restricțiilor

Restricțiile au fost ridicate treptat în China. În anumite localități, funcționarea cinematografelor sau a teatrelor este încă interzisă, dar au reapărut blocajele de circulație pentru care Shanghai și Beijing sunt faimoase. Măștile faciale, care au fost inițial o măsură de precauție opțională, sunt acum obligatorii la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.
Situația din Heilongjiang, unde au apărut 370 de cazuri noi de la începutul lui aprilie (cele mai multe ale unor cetățeni chinezi care s-au întors din Rusia), arată cât de ușor se poate reaprinde un focar epidemic. Cu toate acestea, la nivel național, China nu se confruntă cu un nou val de infectare, ceea ce dă speranță și celorlalte țări care plănuiesc ridicarea graduală a restricțiilor.