FacebookTwitterLinkedIn

Fie că obișnuiești să consumi cafea deja de ceva ani, fie că de-abia acum începi să te familiarizezi cu aroma cafelei, una dintre cele mai populare și îndrăgite băuturi din întreaga lume, este important să te informezi corect cu privire la sortimentele pe care le consumi. 

În acest mod, vei reuși să-l găsești pe cel care îți place cel mai mult și care, până la urmă, se adaptează la stilul tău de viață: de pildă, cafeaua  3 în 1 și cafeaua solubilă se prepară foarte ușor, astfel că sunt de multe ori alese de persoanele care își doresc o băutură de calitate, care se prepară rapid și ușor.

În prezent, pe piață există numeroase sortimente de cafea: de la cafeaua clasică sub formă de boabe sau inclusiv prăjită și măcinată, până la mixurile de cafea 3în1, cafeaua sub formă de capsule și cafeaua solubilă – asupra acesteia din urmă ne vom îndrepta atenția în rândurile următoare. 

Întrucât există există mai multe păreri mai mult sau mai puțin corecte referitoare la modul de preparare a acestui tip de cafea, vom vorbi în special despre cum se obține cafeaua solubilă.

 

Etapele prin care se obține cafeaua solubilă

  • – Recoltarea boabelor de cafea este prima fază de obținere a cafelei solubile. Boabele pot proveni din diferite regiuni de pe Glob (Brazilia, Indonezia, Columbia, Vietnam etc.). Acestea sunt fie Robusta, fie Arabica, fie un mix între cele două. Este bine de știut faptul că aroma cafelei este influențată de tipul boabelor: astfel, cafeaua Robusta se remarcă prin gustul mai intens. 
  • – Cea de-a doua etapă de obținere a cafelei solubile, prăjirea boabelor, este considerată un adevărat meșteșug, întrucât tot procesul trebuie să se desfășoare în anumiți parametri (precum o anumită temperatură și o anumită durată), astfel încât băutura obținută să aibă un gust desăvârșit. Mai mult decât atât, gradul de prăjire influențează gustul cafelei, astfel că o cafea intens prăjită se remarcă prin aroma puternică, tare. 
  • – Măcinarea este procesul prin care boabele de cafea sunt transformate în pulbere. 
  • – Nu în ultimul rând, are loc extracția apei din cafea, care se poate realiza fie prin metoda „spray drying”, fie prin metoda „freeze drying”. Utilizarea primei metode constă în trecerea cafelei preparate cu apă printr-un jet de aer fierbinte. Astfel se evaporă apa, iar restul se usucă și se depune pe fundul cilindrului, având textura unei pudre fine. Pe de altă parte, metoda „freeze drying” constă în înghețarea soluției de cafea la o temperatură de -40 de grade Celsius. Se obține astfel un strat subțire, spart ulterior în bucățele mici, trecute prin camere de vacuum. Acest proces implică evaporarea cafelei la temperaturi foarte scăzute, lucru care contribuie la menținerea aromei băuturii finale. 
  • – Aglomerarea este procesul prin care se obțin granulele de cafea solubilă. Pulberea este ușor umezită, iar astfel se lipesc particulele. Granulele obținute în acest mod sunt ulterior selectate după criteriul dimensiunilor: astfel, cele introduse în același recipient (borcan) au aceeași mărime.

 

Beneficiile cafelei solubile

Cafeaua solubilă NESCAFÉ Brasero, produsă din boabe Robusta de cea mai bună calitate, se remarcă prin aroma intensă și bogată, precum și prin modul simplu și rapid de preparare. Pentru a savura o băutură delicioasă acasă, tot ce trebuie să faci este să amesteci 1-2 lingurițe de cafea solubilă cu apă caldă, dar nu care fierbe, și opțional, să adaugi lapte și zahăr. Poți folosi chiar și lapte vegetal, dacă dorești, sau să o prepari direct cu lapte cald în loc de apă caldă.

Așadar, principalul beneficiu al cafelei solubile constă în faptul că răspunde nevoii pasionaților de cafea de a se bucura de o băutură de calitate, cu aromă intensă, fără să fie necesar să investească efort și prea mult timp în procesul de preparare.