FacebookTwitterLinkedIn

Cei mai mulți oameni de afaceri de succes au început cu businessuri mici și au perseverat până au obținut ceea ce și-au propus. Acum sunt incluși în topurile celor mai bogati oameni din lume, oferă sfaturi pentru antreprenorii la început de drum și învață în continuare cum să-și perfecționeze afacerile. 

Profituri din dividende, afaceri pe cont propriu, idei care nu s-au concretizat, businessuri păguboase, eșecuri mari și câștiguri avantajoase – toate acestea pot face parte din traiectoria profesională a unui om de afaceri care a ajuns să aibă o avere impresionantă. Iată ce spun miliardarii lumii despre secretul succesului:

Warren Buffett: „Investește în tine“

Miliardarul Warren Buffett este de părere că cea mai bună investiție este aceea care nu poate fi impozitată și nici măcar inflația nu te poate face să o pierzi: investiția în tine. „Nimeni nu îți poate lua ceea ce ai în tine și fiecare are un potențial pe care nu l-a folosit încă“, a declarat, într-un interviu pentru Forbes, Warren Buffett, care are o avere de peste 86 de miliarde de dolari.

Cea mai bună investiție în el însuși, consideră Buffett, a fost când s-a înscris la un curs de public speaking, despre care spune că i-a schimbat viața. „Când eram tânăr, eram îngrozit de faptul că trebuie să vorbesc în public. Nu puteam să fac asta“, a declarat Buffett, subliniind că se îmbolnăvea fizic atunci când venea momentul de a vorbi în fața oamenilor. Potrivit miliardarului, dacă vrei să crești valoarea averii cu cel puțin 50%, cel mai bun mod este de a-ți perfecționa abilitățile de comunicare, atât în scris, cât și verbal.

„Dacă nu poți comunica, este ca și cum i-ai face unei fete cu ochiul pe întuneric – nu se întâmplă nimic. Poți avea toată inteligența din lume, dar trebuie să știi să o transmiți“, a mai spus Buffett.

Reid Hoffman: „Ai nevoie de o barcă de salvare“

Reid Hoffman este cofondator al platformei LinkedIn și al site-ului de întâlniri SocialNet și are o avere de aproximativ două miliarde de dolari. Hoffman încearcă să ajute antreprenorii în planificarea carierei și asumarea riscului și face asta urmând un plan intitulat ABZ. Ce presupune acesta? Planul A, care reprezintă ideea și felul în care vrei să-ți construiești businessul. După care trebuie să ai un plan de rezervă, Planul B, pe care să-l folosești în cazul în care prima variantă a ideii tale nu a funcționat așa cum ți-ai dorit. Dar nici acest plan B nu este suficient, susține Hoffman. E nevoie de Planul Z, acea „barcă de salvare“ care să te scoată la liman în cazul în care totul merge prost. Potrivit acestuia, să ai o barcă de salvare este esențial, pentru că un potențial eșec te poate aduce în pragul falimentului și astfel să rămâi pe drumuri.

De exemplu, când Hoffman se pregătea să lanseze SocialNet, l-a întrebat pe tatăl său dacă poate locui cu el în cazul în care compania nu va avea succes. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, Hoffman plănuia să își găsească un nou job și să își plătească datoriile, dar măcar știa că are unde să locuiască. 

Jeff Bezos: „Asumă-ți riscuri“

Pentru tinerii care vor să înceapă un business, Jeff Bezos are un sfat important: să fie pregătiți să își asume riscuri sau să eșueze. Potrivit acestuia, dacă ideea de business nu presupune niciun risc, cel mai probabil a mai fost făcută.

„Trebuie să ai o idee care e posibil să nu meargă. Va fi, în multe feluri, un experiment“, este de părere Bezos, care susține că marile eșecuri sunt cele care te fac să reușești, în cele din urmă. Pe lângă asumarea riscurilor și a eșecurilor, tinerii antreprenorii trebuie să fie pasionați de ceea ce fac pentru a avea succes, mai spune omul de afaceri american.

Jeff Bezos a fondat Amazon în 1995 cu doar 10 angajați. Între timp, a transformat-o într-una dintre cele mai valoroase companii din lume, cu un capital de aproape 860 de miliarde de dolari. 

Așadar, asumarea riscurilor, investiția în propria persoană și planurile de rezervă se numără printre criteriile de care să ții cont atunci când începi o afacere nouă.