FacebookTwitterLinkedIn

Casa la munte este visul multora dintre aceia care caută să fugă de aglomerația marilor orașe, dar ca orice vis, se termină brusc odată cu pericolele. Muntele vine cu pericole. Animale sălbatice, zăpezi “cât casa”, gheață, polei, teren accidentat. Dacă ai fost cercetaș în școală, știi ce trebuie să faci să fii în siguranță. Dacă nu, rămâi aici. Vei afla cum să te bucuri de munte fără frică. 

Uite cum poți să rămâi în siguranță dacă locuiești într-o zonă de munte!

Camere de supraveghere 

Hoți sunt oriunde, și pot să intre în casă sau să vină la tomberon. Cazurile în care urșii coboară din păduri în căutare de hrană sunt din ce în ce mai multe și interferează cu spargerile de locuințe. Cum zonele de munte sunt slab luminate, camerele de supraveghere de exterior sunt life changing, dar doar dacă sunt camere de supraveghere profesionale. Este nevoie de tehnologie și de funcții avansate pentru a nu scăpa nimic din vedere și pentru asta sunt modelele cu lentilă varifocală, care permit apropierea imaginii fără a se pierde din calitate, cu rezoluție înaltă, infraroșu și funcție de detectare a mișcării. Fiind montate la exterior, camerele trebuie să reziste condițiilor meteo nefavorabile, inevitabile. O astfel de cameră, dar și alte zeci de modele la un raport calitate-preț excelent – cu lentilă fixă, speed dome, de vânătoare sau cu termoviziune – găsești pe A2t.ro. 

Garduri înalte sau electrice 

Animalele de la munte nu sunt doar urși. Sunt mistreți, lupi, vulpi care dau târcoale gospodăriilor și care pot oricând să intre în curte sau, mai rău, în locuință. Când sunt și copii la mijloc, este cu atât mai periculos. Dacă nimic nu te încurcă, și aici vorbim de teren accidentat, construiește un gard înalt, care să le țină departe. Dacă ți-e teamă chiar și cu un gard trainic, ia în considerare unul electric. Este la fel de util și în cazul în care vrei să crești animale domestice. Nu uita să verifici întotdeauna curtea și zona din jurul casei (și aici îți pot fi de mare ajutor camerele de supraveghere) înainte să ieși, cu atât mai mult dacă o faci pe înserate sau noaptea. Atunci este momentul oportun ca urșii să coboare de pe munte după mâncare și nu se vor îndepărta dacă te văd. 

Magazie, în caz de orice

Vara ca vara, dar iernile la munte sunt dificile tare. Ninge mult și pericolele care vin odată cu zăpada sunt numeroase. Polei, gheață, drumuri blocate, în cazuri mai rare și mai grave, chiar avalanșe. De frig nici nu mai vorbim. Nu există noțiunea de ierni blânde la munte. Ar fi bine să ai o magazie în care să depozitezi câteva lucruri care îți pot fi utile în caz că zăpada nu te lasă să ieși din curte și mai vine și cu o pană de curent serioasă. Saci cu nisip sau sare, lopeți, lemne, un generator electric, lanterne. Dacă vrei să te muți la munte, ia în calcul centrala pe lemne, și nu pe gaz. Temperaturile scăzute te pot lăsa în frig. 

Peisajul îți poate aduce puțină alinare, dar  nu-ți oferă siguranță. Construiește un gard înalt, instalează camere de supraveghere la exterior și adună diverse într-o magazie, pentru momentele mai puțin neplăcute. Ca să nu uiți că ești la munte, montează geamuri cât de mari. Dacă se poate doar geam, este perfect!

Sursa foto: unsplash.com