Cautare
, Contributor

Managing Director, AVRA Aesthetic Institute

Lifestyle |
|

Cum îți activezi scutul de protecție solară

„Folosește în fiecare zi o cremă cu factor de protecție solară“ este astăzi în topul sfaturilor pentru menținerea tinereții și sănătății pielii. O cremă cu spectru larg de protecție este recomandată pentru încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii și pentru a reduce riscul apariției petelor pigmentare și a cancerului de piele. Aplicarea unei loțiuni cu SPF ne intră în reflex atunci când suntem în vacanță, însă 70% din noi nu păstrează acest obicei în restul timpului. Cum putem schimba acest lucru?
shutterstock_98418176

UVC, UVB, UVA

A înțelege cum ne este afectată pielea de razele ultraviolete este esențial pentru a lua decizia corectă nu doar atunci când citim etichetele produselor de protecție solară, ci și pentru a decide conștient când, cât și cum ne expunem.

Expunerea noastră la razele UVC, ce au un spectru între 200 și 280 nm, este minimă, acestea fiind absorbite de stratul de ozon din atmosferă, de aceea nu trebuie să ne protejăm de ele.

În schimb, razele UVB (280-320 nm) sunt responsabile în proporție ridicată de efectele negative ale soarelui. Pe lângă riscul apariției arsurilor solare, ale căror semne vizibile sunt înroșirea și iritarea pielii, modificările pe care acestea le produc în sinteza colagenului și a elastinei duc la slăbirea sistemului natural de protecție a pielii.

Scăderea gradului de protecție împotriva radicalilor liberi poate duce la mutații în structura ADN-ului pielii, iar acestea se regăsesc printre cauzele principale ale apariției cancerului de piele.

Cu cât penetrează mai adânc în piele, cu atât daunele pe care le provoacă razele UV asupra colagenului și elastinei sunt mai mari. Razele UVA (320-400 nm) sunt principalele responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii, intensificând procesul de oxidare celulară și slăbind mecanismele naturale de protecție.

Dacă luăm în calcul faptul că intensitatea razelor UVA este constantă pe parcursul zilei, precum și că acestea pot penetra prin sticlă și haine, înțelegem necesitatea protejării chiar și în interior și indiferent de anotimp. Razele UVB sunt însă blocate de sticlă.

Chiar și în zile cu nori, până la 80% din razele UV nocive pot penetra pielea. În plus, zăpada, nisipul și apa reflectă razele solare, crescând importanța protejării eficiente.

Filtrele de protecție solară sunt grupate în două categorii: chimice/fizice și naturale. Cele fizice conțin substanțe anorganice care reflectă razele solare. În trecut, acestea făceau ca textura cremelor de protecție să fie mai groasă și să lase urme pe piele. Noile formule conțin molecule mai mici, care dau o textură mai ușoară și nu lasă urme. Produsele ce conțin filtre chimice protejează pielea prin absorbția razelor UV înainte ca acestea să pătrundă în piele, dar pot cauza reacții alergice în cazul persoanelor cu pielea sensibilă.

Dincolo de definiții

Factorul de protecție solară (FPS/SPF) indică în special gradul de protecție împotriva razelor UVB, ce provoacă arsuri solare, iar recomandarea medicilor dermatologi este de a folosi zilnic produse cu SPF 30. Un SPF de 15 blochează 93% din razele UVB, cel de 30 blochează 97% din razele UVB, iar unul de 50, până la 98%. Peste acest nivel, gradul de protecție crește nesemnificativ.

În plus, tindem să credem că atunci când folosim un produs cu SPF mai ridicat suntem protejați pentru mai mult timp, dar recomandarea medicilor rămâne să reaplicăm crema de protecție pe zonele expuse o dată la maximum două ore.

Pentru eficiență maximă, cantitatea necesară pentru corpul unui adult este de aproximativ 30 ml și trebuie aplicată cu minimum 15 minute înainte de expunere. Majoritatea oamenilor folosesc doar până la 25% din cantitatea recomandată pentru o aplicare, astfel încât nivelul de protecție este mult diminuat față de cel de pe etichetă.

Pentru a asigura protecție împotriva efectelor razelor UVA și UVB trebuie să alegem produse care au pe etichetă mențiunea „spectru larg“ (Broad spectrum), iar o loțiune „water resistent“ oferă protecție chiar și în apă, pentru o perioadă cuprinsă între 40 și 80 de minute. Pentru a asigura protecție și împotriva razelor UVA, produsele cu spectru larg conțin în plus ingrediente precum oxid de zinc, dioxid de titan, oxybenzone etc.

Ce putem face în plus?

Să evităm expunerea prelungită la soare între orele 10 și 16, să căutăm mai des umbra, să reînvățăm arta de a purta pălării și să alegem ochelari cu protecție UV 100%.

Produsul perfect

În recomandările Societății Americane de Dermatologie, produsul ideal este în primul rând cel pe care îl vei aplica cu plăcere zilnic. Ai libertatea de a alege dintre produsele cu spectru larg, cu SPF minimum 30, pe cel potrivit ție, indiferent dacă criteriul tău constă în textură, compoziție, parfum sau lipsa acestuia.

Skin Cancer Foundation, organizație internațională ce are ca scop prevenirea, detectarea și vindecarea cancerului de piele, recomandă produse ce protejează de razele UVA și UVB, nu cauzează fotoreacții alergice, sunt rezistențe în apă și oferă în plus hidratare intensă.

În general, cremele sunt potrivite pentru față și pentru cei cu pielea uscată, loțiunile pot fi folosite pe orice suprafață, gelurile sunt ușor de aplicat pe zonele cu păr, batoanele se pot folosi cu ușurință pentru zona ochilor și există produse special destinate pielii sensibile a adulților și copiilor.

În trusa de machiaj, foarte multe fonduri de ten au astăzi SPF, însă recomandarea specialiștilor este ca, indiferent de nivelul SPF al produselor de machiaj, acestea să fie aplicate după folosirea cremei cu spectru larg de protecție. Există și produse cu SPF sub formă de spray sau pudră, concepute special pentru a fi aplicate peste machiaj.

De mai mulți ani asistăm la discuții despre efectele nocive pe care le are soarele asupra calității pielii și cum accelerează îmbătrânirea pielii. În anul 2013 a fost publicat primul studiu efectuat pe un eșantion de 900 de oameni care au fost monitorizați pe parcursul a patru ani.

Concluziile acestuia ne aduc argumente în plus pentru a include protecția solară în ritualul zilnic de îngrijire. Grupul de persoane care au folosit produse cu spectru larg, în fiecare zi, pe decursul celor patru ani, a avut un grad de degradare a celulelor pieli mult mai mic decât cei care au folosit protecție aleator sau doar în zilele însorite.

Dincolo de beneficiile pentru sănătate, produsele de protecție solară devin cele mai eficiente produse antiage, a căror folosire zilnică poate amâna îmbătrânirea pielii și preveni adâncirea ridurilor la vârste mai înaintate.

CITEȘTE ȘI Găsește frumusețea la orice vârstă

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii