FacebookTwitterLinkedIn

Ajunși la vârsta adultă, cei mai mulți dintre noi am pierdut acea naturalețe cu care ne iubim pe noi înșine când suntem copii. E uimitor cum copiii se iubesc exact așa cum sunt atunci când sunt mici. Pentru ei, un gândac de bucătărie e la fel de frumos precum o gărgăriță și o buruiană, la fel de frumoasă ca și un crin regal. În ochii lor, lumea, ceea ce îi înconjoară și propria ființă, sunt într-un perfect echilibru, într-o perfectă ordine și lor le rămâne numai să se bucure din toată inima de ele până când…

…până când nu o mai pot face atât de natural.

Părinții, societatea, mai apoi, sistemul educațional și media transformă această încredere în Stimă de Sine scăzută prin mecanisme greșite, cele mai multe dintre ele preluate din generație în generație. Prin comportamente pe care le avem inconștient.

Drept consecință, replicăm în copiii noștri aceleași dureri, aceleași convingeri neconstructive care ne țin pe noi, adulții de azi, într-o continuă căutare de sine, căutarea echilibrului care pare din ce în ce mai greu de păstrat într-o lume atât de competitivă.

Cu toate acestea, la întrebarea: „Ce ai putea să faci diferit pentru a crește un copil echilibrat și de succes?“, de prea multe ori, răspunsul este: „Diferit? Pe mine așa m-au crescut și am ajuns bine. Sunt un adult pe picioarele mele…“

Realitatea este că statisticile ne spun altceva.

Poate pare greu de crezut, dar, în România, frecvenţa cazurilor de suicid la tinerii între 15 și 19 ani este cu circa 50% peste media europeană, depresia ocupând locul al doilea în privinţa afecţiunilor ce determină dizabilitate.

La fel de dureros este și ceea ce ne spun cei de la UNICEF. Ratele de mortalitate şi morbiditate în rândul adolescenților au crescut cu 200%, numitorul comun fiind dificultatea de a-și controla emoțiile şi comportamentele specifice vârstei.

Pentru a umple aceste goluri, apare dependența de droguri și senzații tari.

Însă, poate cel mai relevant pentru noi, ca țară, este studiul condus de prof. univ. dr. psiholog Daniel David, care ne arată că  la  capitolul „Stimă de sine“ românii sunt pe locul 47 din 53 de țări implicate în studiu. Aproape ultimii…

Iată, deci, că statisticile ne spun că nu, nu am ajuns bine.

Că în cei mai mulți dintre noi se duce o luptă cu glasul interior în care s-au întipărit, ca un tatuaj înnegrit de timp, gânduri pe care le putem modifica doar prin multă muncă conștientă cu sine.

E nevoie de multă muncă pentru a ajunge de la gânduri de genul: „Nu sunt în stare să fac asta, să am locul ăsta de muncă, funcția asta…“, „Aș fi mai fericit dacă aș avea banii, funcția sau corpul colegului, actorului cutare…“ , la acea iubire „întreagă“, la „Mă iubesc așa cum sunt. Sunt bine cu mine. Merit să mi se întâmple lucruri bune!“. Vestea bună este că toate aceste gânduri pot fi modelate și transformate pentru a nu le da mai departe copiilor noștri. Putem crește copii care să aibă încredere în ei, care să se accepte așa cum sunt. Copii care să aibă curaj să își exprime ideile fără să aibă frică de eșec și care să facă performanță în domeniul care li se potrivește cel mai bine.

Și putem face asta zi de zi, indiferent de vârsta lor. E o chestiune de asumare, să înțelegi că se vor schimba lucruri și în tine, părintele, și în copilul tău, că e de muncă cu tine, cu convingerile tale, adunate încă din copilărie. Iubirea necondiționată pe care se clădește Stima de Sine se lucrează și ea, iar  rolul nostru este să ghidăm copiii către cea mai bună variantă a lor, nu către cea mai bună variantă care am vrea noi ca ei să fie.

Pornind de la toate aceste statistici și cercetări, eu am înțeles că direcția în care se îndreaptă țara noastră nu e una tocmai senină. Din acest motiv, mi-am propus să pun la îndemâna părinților din toată România, și nu numai, instrumentele necesare ca să crească copii cu Stima de Sine sănătoasă.

Să pornim cu mai multă încredere în această călătorie și să creștem copii care să facă față tuturor schimbărilor și provocărilor pe care le aduce, inevitabil, viața. Și pentru că orice călătorie începe cu decizia de a face primii pași, eu vreau să vă propun câteva tehnici simple, dar care, pe termen lung, fac o diferență enormă în viața copilului. Sunt tehnici de care vă puteți folosi chiar de azi.

  • Evitați etichetele negative. Copiii devin ceea ce li se spune că sunt, deci dacă li se pune o etichetă, ei vor ajunge să se identifice cu ea. De aceea, în loc de „leneșule“, putem să spunem: „am încredere că poți să faci asta“. Puneți accentul pe pozitiv și copilul va înflori în acea direcție.
  • Subliniați unicitatea. Comparațiile scad Stima de Sine a copilului, deci, în loc să le arătăm exemplul celorlalți pentru a-i motiva să fie „mai buni“, mai bine le arătăm plusurile lor, punem lupa pe ceea ce îi face pe ei unici, pe calitățile lor. Unii copii mănâncă mai mult, alții vorbesc mai repede, alții memorează versuri sau sunt foarte buni la sport. Copiii au nevoie să simtă că sunt buni așa cum sunt, că unicitatea lor este acceptată.
  • Evitați rușinea, umilirea și frica. Ele nu sunt instrumente de educare, ci sunt extrem de nocive pentru Stima de Sine. În loc de ceartă, pe copii îi ajută extraordinar de mult să li se explice ce au făcut bine și ce ar putea îmbunătăți. Ei învață astfel cum să evite aceeași greșeală și cum să facă mai bine data viitoare.
  • Iubirea necondiționată este baza Stimei de Sine. De fiecare dată când le întoarcem spatele și ne arătăm dezamăgiți de alegerile lor, copiilor le scade stima de sine și încrederea că pot face singuri alegeri. Deci, vă propun să scoatem din vocabular expresii de genul: „m-am supărat pe tine“, „nu te mai iubesc“, „te las aici“. Toate acestea cresc în copil teama de a nu fi suficient de bun și a nu fi capabil să facă singur alegeri. În plus, e foarte important să facem diferența dintre copil și comportamentele lui. Noi nu ne supărăm pe copii, ci pe ceva ce au făcut sau au spus. Copiii sunt perfecți, doar comportamentele trebuie educate sau corectate.
  • Evită lauda goală. Deși am auzit de multe ori că pentru a crește Stima de Sine a copiilor trebuie să îi lăudăm, cercetările arată că ele fac rău, fac copilul dependent de confirmare din afară și cresc în el nesiguranța. Așa că, în loc de „Bravo!“, vă propun să descrieți procesul, pentru a-i arăta copilului exact ce a făcut bine și cum să facă la fel sau mai bine data viitoare. „Ai făcut curat în jucării. Super! Văd că ai pus piesele lego în cutia lor și plușurile în altă cutie.“
  • Greșeala este o oportunitate de învățare. Atunci când copiii greșesc, evitați critica și perfecționismul. Spuneți ce pot face ca să ajungă cât mai aproape de rezultatul dorit și arătați-le copiilor că ați văzut pașii pe care i-au făcut bine. În loc de „Asta numești tu pat făcut?!“, puteți spune „Ai adunat pernele și ai întins cearșaful. Dacă mai pui deasupra și cuvertura, cred că ai terminat. Vrei să te ajut sau te descurci?“

Pornind de la tehnicile de mai sus, vă invit să acționați conștient în relația cu copiii voștri, să înlocuiți gesturile și cuvintele care vă vin în mod reflex cu unele care să le hrănească  Stima de Sine. Copiii devin ceea ce li se spune că sunt. Și, odată cu ei, și societatea se modelează. Hai să creștem împreună o generație de copii care pot, știu și vor să vindece România de neîncredere!

Pentru a oferi părinților informațiile și instrumentele necesare prin care să crească Stima de Sine a copiilor, Urania Cremene și echipa All About Parenting au lansat campania #StimaDeSineConteaza. Parte din această campanie este Turneul Național de Seminarii de parenting „Stima de Sine – Principalul ingredient al succesului“. Părinții interesați pot participa gratuit, în limita locurilor disponibile. Detalii despre calendar, orașe și înscriere pe www.seminaruldeparenting.ro.