
Toate meseriile sunt obositoare și stresante. Dacă munca ar fi relaxantă, atunci probabil foarte mulți ar fi cei mai fericiți oameni din lume știind că ar trebui să facă același lucru pentru 8 sau 9 ore, de cinci ori pe săptămână. Dintre toate joburile acestea, unele ies destul de mult în evidență. Și asta din cauza riscurilor de producere a accidentelor, stresului și presiunii constante asupra angajatului. Multe dintre aceste locuri de muncă vin la pachet cu sporuri pentru stres și pericole, cu ajutorul de handicap în cazul nefericit al producerii unui accident, dar și cu alte beneficii pentru a încerca să se compenseze riscurile la care angajații sunt supuși în fiecare zi.
Cum arată topul celor mai riscante meserii din România:
- Munca în domeniul construcțiilor
Acest domeniu vine cu un risc ridicat de producere a accidentelor, fiind chiar considerat, în 2010, unul dintre cele mai periculoase din România, potrivit unui raport publicat la acea dată de către Inspecția Muncii. Condițiile grele de muncă, protecția limitată în anumite cazuri și faptul că locul de muncă implică utilaje grele și materiale de construcții periculoase, toate acestea transformă o zi normală de muncă într-un mediu extrem de periculos.
- Pompierii
Reprezintă una dintre categoriile expuse la un grad uriaș de risc, iar asta nu numai din cauza incendiilor pe care trebuie să le stingă în fiecare zi, dar și a gazelor periculoase eliberate în aceste incendii. De asemenea, nivelul de stres este extrem de ridicat, pentru că orice pompier este obligat să ia decizii rapide și corecte în condiții extreme.
- Șoferii de TIR
Este un motiv pentru care șoferii de TIR sunt obligați să conducă un număr maxim de ore, fără să îl depășească. Drumurile extrem de lungi, prin țară sau pe afară, în condiții de multe ori foarte dificile, mai ales în timpul sezonului rece sau prin zone riscante ale globului, îi expun unor pericole majore. Aceștia sunt răspunzători pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, dar și pentru siguranța mărfurilor transportate în fiecare zi.
- Militarii
Nici nu trebuie să explicăm foarte mult de ce această meserie este foarte riscantă. Prezența militarilor români în teatrele de operațiuni NATO este lăudată la nivel internațional, dar acest lucru nu ascunde riscurile la care soldații sunt deseori supuși. Numai în luna aprilie a acestui an, opt militari români au fost răniți în urma unui atentat cu mașină capcană, în Afganistan.
- Alpiniștii utilitari
La fel ca în cazul altor locuri de muncă ce au un grad ridicat de risc, meseria de alpinist utilitar necesită un test psihologic și unul fizic, pentru a arăta că potențialul angajat este 100% apt pentru o asemenea provocare.
- Minerii
Pentru că majoritatea minerilor din România încă mai lucrează în mine foarte vechi, riscurile sunt cu atât mai mari. Există atât un risc de surpare, cât și riscul ca echipamentele importante să nu mai funcționeze la 100% din capacitate. De asemenea, meseria de miner este deseori considerată extrem de periculoasă pentru sănătatea celor care lucrează sub pământ, din cauza calității aerului.