FacebookTwitterLinkedIn

HONOR celebrează primul an în România și dă voce românilor care au reușit în ceea ce și-au propus.

Inițiativa HonorVoice susținută de Forbes România îi provocă pe acei români care au reușit în carieră să își amintească de primul lor an de activitate, încurajându-i astfel pe cei care încă se tem să înceapă. Primul an nu e ușor. Suntem onorați să fim cu tine!  #HONORtobewithyou

Interviu cu Radu Ionescu, Head Chef și proprietar al restaurantului fine dining KAIAMO.

HONOR România te invită să-ți amintești de primul tău an de activitate. Ce provocări ai întâlnit în primul an și cum ai reușit să le depășești? 


Chef Radu Ionescu: După șapte ani petrecuți în Londra, am revenit în 2017 în București, orașul meu natal, pentru un proiect personal în care am crezut și cred enorm în continuare: restaurantul KAIAMO. Principalele provocări ale primului an de activitate au constat în adaptarea modelului de business, precum și al conceptului gastronomic la o piață locală ce se află într-o stare incipientă din punct de vedere culinar.
Deși am revenit în țară cu o experiență de lucru formată într-un mediu extraordinar de competitiv, a trebuit să mă adaptez rapid la ritmul industriei de hospitalitate din România și am făcut acest lucru fără să-mi compromit concepția despre gastronomie.
M-am trezit din nou la început de carieră în anul 2018 când am deschis restaurantul, încercând să înțeleg felul în care funcționa legislația, cum operau furnizorii, mentalitatea oaspeților, dar și a angajaților. Toate elementele acestea au reprezentat o provocare, însă cred că cel mai dificil lucru (cu care a trebuit să mă confrunt zilnic) a fost reprezentat de dorința mea arzătoare de a schimba mentalități. Mai exact, dorința mea de a-i face pe toți oamenii din jurul meu să renunțe la lucrurile făcute cu jumătate de măsură, fie că vorbim despre furnizori, colaboratori sau angajați.

Privind retrospectiv, cine au fost susținătorii tăi în primul an de activitate, cine a crezut în tine încă de la început? Ce mesaj le-ai transmite astăzi? 


Chef Radu Ionescu: Fără doar și poate, familia mea mi-a fost alături încă din momentul când KAIAMO era doar un vis nebun de a reveni în țară pentru a schimba felul în care suntem percepuți la nivel global din punct de vedere gastronomic.
KAIAMO este un proiect de familie, mai presus de toate, dar și un loc unde m-am străduit mereu să creez o atmosferă de familie. Este ceva comun să îmi petrec mare parte dintr-o zi împreună cu colegii mei sau, cum îmi place mie să spun, “familia mea extinsă”.
Faptul că bunica mea, Bobo, gătește cel puțin de 2 ori pe lună pentru întreg personalul, faptul că părinții mei sunt implicați și m-au susținut din prima zi și faptul că partenera mea, Cezara, îmi împărtășește viziunea și sistemul de valori sunt doar câteva dintre elementele care au devenit o fundație solidă a unei ideologii pe care o împărtășim cu toți cei care ne trec pragul, fie că este vorba despre colegii mei sau despre oaspeți. 

Împărtășește cu noi o lecție importantă pe care ai învățat-o în primul an.  

Cel mai important lucru pe care l-am învățat în primul an a fost să nu mă abat de la drumul meu și nici de la target-ul pe care îl aveam. Deseori mi s-a spus că trebuie să înțeleg că suntem în România, să îmi adaptez standardele la piață locală, însă am înțeles rapid că mentalitatea oamenilor mă va împiedica să ajung unde îmi doream. Perseverența, munca și disciplina sunt pentru mine cele mai importante elemente care ne-au ajutat să ajungem unde doream, iar la un an de la deschidere am fost incluși în Top 1.000 cele mai bune restaurante din lume, prin proiectul 50 Best Discovery creat de prestigiosul ghid culinar internațional The World’s 50 Best. 

Care este sfatul tău pentru cei care se află la început de drum? 
Chef Radu Ionescu: 
Sfatul meu pentru cei de la început de drum este să se angajeze în cadrul unor companii care au standardele de lucru aliniate la cele internaționale. Astfel își vor crea o etică a muncii care va face diferența pe parcursul întregii cariere, nu doar la începutul ei. 


E loc pentru doi chefi în bucătărie? O personalitate, un chef pe care îl admiri și cu care ai fi onorat să împarți bucătăria de la KAIAMO (pe termen scurt, desigur).

Chef Radu Ionescu: Răspunsul este: DA! Există loc pentru doi chefi în aceeași bucătărie, însă cred că este importantă sinergia dintre ei. Realitatea este că lucrăm într-o industrie unde nivelul de stres este foarte ridicat, unde există un volum mare de muncă fizică și un consum psihologic pe măsură. Cred că este foarte greu să găsești un partener cu care să faci chimie pe termen lung, însă aș fi onorat să am această oportunitate cu câțiva dintre oamenii pe care îi admir enorm. Spre exemplu: Chef Davide Oldani (două stele Michelin), un amic și o sursă constantă de inspirație în cariera mea; Marco Pierre White (no introduction needed here!); Chef Alessandro Giannini, primul meu mentor și cel care mi-a pus cuțitul în mână, pe vremea când eram doar un tânăr pasionat de gătit.