FacebookTwitterLinkedIn

Oamenii inteligenți au o reputație în a face greșeli prostești, mai ales în situațiile care cer bun simț. Simplitatea acelor situații și inteligența abundentă a acestor persoane poate crea o situație de-a dreptul comică. După câteva decenii de cercetare, oamenii de știință au început în sfârșit să înțeleagă de ce acest lucru se întâmplă.

Psihologii de la Universitatea James Madison au făcut teste de logică pe sute de persoane și au comparat acuratețea răspunsurilor cu nivelul de inteligență. Aceștia au ajuns la concluzia că există o probabilitate mai mare ca oamenii inteligenți să ofere răspunsuri greșite, deoarece aceștia fac mai multe greșeli atunci când încearcă să rezolve o problemă.

Oamenii deștepți sunt predispuși să facă greșeli prostești din cauza lacunelor în modul în care își folosesc logica. Acest lucru se întâmplă deoarece au tendința de a fi mult prea încrezători în raționamentul lor. Sunt atât de obișnuiți să aibă dreptate și să dea răspunsuri rapide încât ei nu conștientizează că greșesc și răspund fără a examina problema în întregime.

6 sfaturi smart și realiste pentru cei care tocmai au absolvit facultatea

În fapt, cel mai înfricoșător lucru în legătură cu erorile pe care oamenii foarte inteligenți le fac este cât de puțin conștienți sunt de ele. Suntem primii la remarcat greșelile altor persoane, însă orbi la recunoașterea propriilor greșeli. Cu atât e mai prostească greșeala, cu atât este mai greu pentru oamenii inteligenți să accepte că au făcut-o.

Iată cele mai frecvente moduri prin care oamenii inteligenți reușesc să se autosaboteze.

  1. Au prea multă încredere în propria persoană

O viață întreagă în care au fost lăudați îi face să dezvolte o încredere debordantă în inteligența și abilitățile lor. Când ai numai realizări, este ușor să te aștepți ca lucrurile să meargă în direcția pe care tu ți-o dorești. Așteptarea aceasta este însă periculoasă. Oamenii deștepți recunosc cu greu că au nevoie de ajutor și, chiar și atunci când recunosc, au tendința de a crede că nimeni nu este capabil să îl furnizeze.

Cum să-ți faci curat în carieră

  1. Cer prea multe de la oameni

Oamenii deștepți obțin prea multe lucruri, pentru că lucrurile vin prea ușor pentru ei. Ei pur și simplu nu înțeleg cât de mult muncesc unii oameni pentru a avea aceleași realizări și, din cauza asta, ei cer prea mult de la oameni. Aceștia au standarde foarte mari, iar când ceilalți oameni petrec prea mult timp să ducă la îndeplinire o sarcină sau nu o fac la fel de bine, consideră că acest lucru se întâmplă din cauză că nu depun suficient efort. Așa că ei ajung să ceară de la ceilalți și mai mult și pierd oportunitatea de a-i ajuta să-și atingă scopurile pentru care aceștia deja se consumă foarte mult.

  1. Ei mereu trebuie să aibă dreptate

Este destul de greu pentru oricine să accepte că a greșit. Este cu atât mai greu pentru oamenii deștepți, deoarece ei sunt obișnuiți să aibă dreptate tot timpul, iar asta devine în timp parte a identității lor. Aceștia resimt greșeală ca pe un atac personal și dorința de a avea dreptate ca pe o necesitate.

Care sunt lucrurile pe care le fac diferit oamenii productivi

  1. Nu au inteligență emoțională

Dacă inteligența (IQ) și inteligența emoțională (EQ) nu sunt însoțite neapărat una de cealaltă (oamenii deștepți au, în medie, același nivel de inteligență emoțională ca toți ceilalți), când unei persoane deștepte îi lipsește inteligența emoțională, este de-a dreptul evident. Aceste persoane – cu IQ ridicat, dar cu un nivel scăzut al inteligenței emoționale, văd lumea ca o sumă a realizărilor obținute. Realizările sunt tot ceea ce contează, iar oamenii și emoțiile doar stau în cale. Ceea ce este păcat, pentru că studiile au arătat că, chiar printre eșaloane ridicate de IQ, cei care fac performanță sunt cei cu un nivel al inteligenței emoționale foarte ridicat.

  1. Renunță când pierd

Te-ai uitat vreodată la un eveniment sportiv și ai văzut privirea uimită pe fața unui atlet de la care se aștepta toată lumea să câștige, dar nu a făcut-o? Oamenii deștepți cad cu ușurință în capcana de a vedea eșecul ca sfârșitul lumii, deoarece succesul frecvent dă naștere la multe așteptări, ceea ce face eșecul greu de tolerat. Oamenii care trebuie să lucreze din greu pentru ceea ce vor să obțină au multă experiență în ceea ce înseamnă gestionarea eșecului. Ei învață să-l accepte, deoarece știu că este doar un obstacol în drumul spre succes.

Sfaturi pentru carieră de la fondatorul Nike, Phil Knight

  1. Nu au tărie de caracter

Când lucrurile vin foarte ușor spre tine, este ușor să vezi munca grea ca pe ceva negativ – un semn că nu ai ceea ce trebuie. Când oamenii deștepți nu pot finaliza ceva fără a depune un efort considerabil, se simt frustrați și rușinați. Acest lucru îi conduce către falsa presupunere că dacă ei nu pot face ceva ușor, înseamnă că este ceva în neregulă cu ei. Ca rezultat, oamenii deștepți au tendința să se concentreze pe ceva care le confirme valoarea înainte să fi investit timp în dezvoltarea tăriei de caracter de care au nevoie pentru a obține succesul la cel mai înalt nivel.

  1. Fac prea multe lucruri deodată

Oamenii deștepți gândesc foarte repede, ceea ce îi poate face nerăbdători. Lor le place să facă multe lucruri deodată astfel încât să nu aibă nicio întrerupere. Ei gândesc atât de repede încât, când fac mai multe lucruri deodată, simt că au rezultate și că reușesc să ducă la îndeplinire mai multe sarcini. O cercetare în cadrul Universității Standford arată însă nu numai că multitaskingul îi face mai puțin productivi, ci și că oamenii care fac mai multe lucruri deodată au senzația că sunt buni la asta, când de fapt fac lucrurile mai prost decât cei care fac lucrurile pe rând.

  1. Acceptă greu feedback

Oamenii deștepți au tendința să subestimeze părerea celorlalți, de aceea au probleme în a considera pe cineva calificat să le ofere feedback. Nu numai că acest lucru le încetinește progresul, dar îi poate conduce către relații toxice, atât personale, cât și profesionale.

Deși inteligența este unul dintre cele mai frumoase daruri, aceasta vine, la rândul său, cu provocări.

Traducere și adaptare de pe forbes.com