
Scott și-a donat un sfert din acțiunile Amazon pe care le-a primit în urma divorțului de Jeff Bezos.
MacKenzie Scott, fosta soție a fondatorului Amazon, este în continuare a patra cea mai bogată femeie din lume, potrivit listei anuale întocmite de ediția americană Forbes, după Francoise Bettencourt Meyers (moștenitoarea L’Oreal), Alice Walton (moștenitoarea Walmart) și Julia Koch (moștenitorarea Koch Industries).
Fosta soție a lui Jeff Bezos are o avere estimată la 43,6 miliarde de dolari, în scădere cu 9,4 miliarde de dolari (18%) față de anul trecut. Scott a devenit miliardară în anul 2019, după ce Bezos i-a transferat un sfert din acțiunile sale în compania Amazon – 19,7 milioane de acțiuni – ca parte din acordul lor de divorț.
MacKenzie Scott a fost a 22-a cea mai bogată persoană din lume în 2020, cu o avere estimată la 36 de miliarde de dolari, și a 22-a cea mai bogată persoană din 2021 (53 mld. dolari). În 2022, Scott ocupă locul 30 în topul celor mai bogați oameni de pe planetă.
Pierderile înregistrate de Scott se datorează scăderii de 3% a prețului acțiunilor Amazon, care reprezintă mai puțin de 15% din scăderea totală a averii sale nete. Factorul principal al pierderilor fiind donațiile pe care le-a făcut în mai puțin de doi ani (12,5 miliarde de dolari) către 1.250 de organizații. Aceasta s-a clasat pe locul cinci în lista Forbes SUA din 2022 a celor mai mari filantropi, în spatele Fundației Bill & Melinda Gates și a lui Michael Bloomberg, care au „vechime” în acest sector.
În total, Forbes SUA estimează că Scott, care a promis că își va dona o mare parte din avere, a redirecționat 4,75 milioane din acțiunile Amazon – aproape un sfert din ceea ce a primit în urma divorțului – către cauze caritabile care susțin egalitatea de gen, justiția rasială, drepturile reproductive, arta și multe altele.
Fiecare donație urmează mai mult sau mai puțin aceeași „coregrafie”. Organizațiile nonprofit primesc un apel sau un e-mail din partea echipei lui Scott. Odată ce donația este finalizată, organizațiile pot cheltui banii așa cum consideră de cuviință. Pentru multe ONG-uri, banii primiți de la Scott au fost cea mai mare sumă pe care au primit-o vreodată.
„Atunci când echipa noastră de donatori se concentrează asupra oricărui domeniu în care oamenii au nevoie de ajutor, nu presupunem că noi, sau orice alt grup, putem ști cum să găsim rezolvarea problemelor”, a scris Scott, într-o postare pe blogul său din luna martie, despre filosofia ei de a dona, dezvăluind că a acordat 3,86 miliarde de dolari pentru 465 de grupuri în iunie 2021.
Cea mai mare donație a sa până în prezent, anunțată luna trecută, a fost către Habitat for Humanity (436 de milioane de dolari). Suma va fi împărțit între cele 84 de organizații afiliate. Scott a mai făcut, de asemenea, donații în acest an către Clubul Băieților și Fetelor din America (281 de milioane de dolari) și Planned Parenthood (275 de milioane de dolari).
Chong-Hao Fu, CEO-ul organizației nonprofit Leading Educators din New Orleans, a declarat pentru Forbes SUA că a primit un e-mail de la Bridgespan Group, o firmă de consultanță care lucrează cu Scott în fundația acesteia, în numele unui donator „anonim” vara trecută. Câteva luni mai târziu, exact când Fu era pe cale să urce pe scenă și să vorbească în cadrul unei conferințe, a primit un telefon prin care îl informa că Scott plănuia să doneze 10 milioane de dolari către Leading Educators, cel mai mare donație din istoria organizației nonprofit.
„Plângeam în holul acela al hotelului, pentru că însemna că planurile noastre de a ne extinde și de a crește aveau să prindă viață”, spune el. Leading Educators oferă cursuri de dezvoltare profesională pentru profesori, iar Fu spune că acum își va putea dubla acoperirea în următorii trei ani.