FacebookTwitterLinkedIn

Primarul din Miami a păstrat afaceri lucrative secundare în timp ce își conducea orașul natal, generând milioane de dolari – și destul de multă critică.

Cu 12 ani în urmă, Francis Suarez avea o valoare netă negativă de 99.000 de dolari în calitate de comisar al orașului Miami. Douăzeci de ani mai târziu, se află în fruntea unei averi estimate la 6 milioane de dolari. Cum ar putea cineva să câștige atât de mulți bani dintr-un salariu modest într-un oraș? Simplu: lucrând în sectorul privat în timp ce ocupa funcții publice, potrivit analizei Forbes SUA.

Timp de cel puțin 12 ani, Suarez și-a sporit veniturile guvernamentale cu câștiguri din firme externe. Pe măsură ce statutul său politic a crescut, a crescut și puterea sa de câștig. Din 2017, Suarez a primit 130.600 de dolari pe an drept compensație pentru funcția de primar al orașului Miami, dar pare să fi câștigat milioane de dolari în plus servind ca avocat la una dintre cele mai importante firme de avocatură din țară, Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, și ca partener senior la o firmă de capital privat din Miami, numită DaGrosa Capital Partners.

Activitățile secundare ale lui Suarez au fost în centrul atenției în trecut, cel mai notabil în Miami Herald, dar amploarea averii sale nu a fost raportată anterior. 

Suarez a depus un raport de divulgare financiară în orașul său luna trecută, evaluându-și valoarea netă la 3,5 milioane de dolari. Acest raport pare să subestimeze cu mult proprietățile sale imobiliare – și, prin urmare, averea sa. 

Cea mai mare avere a lui Suarez este casa sa de reședință, pe care a evaluat-o la 1,7 milioane de dolari în declarație, dar care pare să valoreze mai mult de 2,9 milioane de dolari. Nu are datorii, deoarece primarul a achitat un credit ipotecar de 1,2 milioane de dolari în ianuarie 2023, cam patru ani și jumătate după ce a achiziționat locuința.

De asemenea, declarația către oraș nu oferă nicio informație cu privire la banii pe care i-a câștigat în acest an, oprindu-se la sfârșitul anului 2022. 

Suarez și-a anunțat candidatura la președinția SUA în iunie, iar un purtător de cuvânt al firmei Quinn Emanuel spune că acesta a intrat în concediu fără plată în iulie. Primarul nu a dat nicio indicație că și-ar fi abandonat poziția în sectorul de capital privat în timp ce se luptă pentru cea mai înaltă funcție a țării. Ambele site-uri, atât ale Quinn Emanuel, cât și ale DaGrosa Capital, îl numesc în continuare pe Suarez drept angajat al companiilor lor.

Fiul primului primar al Miami născut în Cuba, Suarez a rămas în Florida pentru a-și termina facultatea, obținând o diplomă de licență de la Florida International University în 2001 și o diplomă de drept de la University of Florida în 2004.

În scurt timp după aceea, Suarez a început să lucreze la compania de servicii juridice pentru agenții imobiliari, dezvoltatori și brokeri ipotecari a unui văr al său. 

În 2007, a intrat mai adânc în afacerea imobiliară, luând împrumuturi de peste jumătate de milion de dolari pentru a cumpăra două apartamente din Miami, în valoare totală de 638.000 de dolari. Momentul nu ar fi putut fi mai rău. Piața imobiliară s-a prăbușit, în special în locuri precum sudul Floridei, trăgând America în cea mai gravă criză financiară din decenii. Valoarea netă a lui Suarez s-a evaporat.

Fără bani, dar ambițios, a candidat pentru funcție. În 2009, Suarez a câștigat un post de comisar al orașului Miami, care a venit cu un salariu de 58.200 de dolari. A continuat să lucreze la compania de servicii până când aceasta s-a dizolvat în 2011. Apoi, Suarez a găsit o altă slujbă secundară, lucrând într-un cabinet de avocatură numit Alvarez și Barbara. Clienții săi includeau Wells Fargo și câteva firme imobiliare.

Grafic al Bloomberg, pe baza datelor Forbes

Pe măsură ce valorile proprietăților sale și-au revenit cu timpul, Suarez a început să își achite datoriile. Valoarea netă a devenit pozitivă în 2013 și a ajuns la 250.000 de dolari până în 2016, conform declarațiilor financiare depuse la acea vreme. 

A părăsit Alvarez și Barbara și a obținut o poziție la o firmă mai importantă din Florida, numită GrayRobinson.

Apoi, Suarez a făcut marea mutare, candidând pentru funcția pe care tatăl său o deținuse odinioară. Suportul din partea unor oameni precum senatorul din Florida, Marco Rubio, au ajutat la susținerea candidaturii sale, iar Suarez a obținut 86% din voturi. În 2017, anul în care a câștigat alegerile, Suarez a lucrat atât la GrayRobinson, cât și la o altă firmă, Carlton Fields Jorden Burt.

La începutul anului 2018, avea câteva sute de mii de dolari în numerar. Aparent, Suarez a decis că vrea o casă pe măsura statutului său înalt, așa că și-a golit contul bancar și a contractat o datorie de 1,2 milioane de dolari pentru a achiziționa o casă cu cinci dormitoare și o piscină în spate, în valoare de 1,5 milioane de dolari.

De data aceasta, a cumpărat chiar la momentul potrivit. Valorile imobiliare din sudul Floridei au crescut în următorii ani, oamenii alegând vremea caldă și taxele reduse din statul Sunshine, mai ales în timpul pandemiei. Valoarea casei lui Suarez a crescut până la aproximativ 2,9 milioane de dolari.

Pe măsură ce oamenii și afacerile se mutau în Miami, Suarez devenea o figură națională. Când firma de avocatură Quinn Emanuel, care a generat 5,8 milioane de dolari de profit pe partener în 2021, a deschis un birou în Miami, acesta s-a aflat în apropierea Primăriei și a angajat primarul. Nu este clar câți bani a câștigat exact Suarez din această slujbă – va trebui săîși listeze veniturile într-un raport federal de divulgare financiară programat să fie publicat mai târziu în acest an – dar balanța sa personală sugerează că a fost o sumă considerabilă.

În același an, suma din conturile sale bancare a crescut de la 142.000 de dolari la 840.000 de dolari. Apoi, în 2022, a achitat o datorie de 1,7 milioane de dolari, a reușit să mențină în conturi 400.000 de dolari în numerar, a cumpărat o altă proprietate pentru 215.000 de dolari și a achiziționat o barcă pentru 235.000 de dolari. 

Pentru a-și permite toate acestea, este probabil că Suarez a câștigat mai mult de 3 milioane de dolari înainte de taxe în 2021 și 2022.

Nu toți banii au provenit de la Quinn Emanuel. În jurul aceleiași perioade în care s-a alăturat acestei firme, a devenit partener operativ senior la o firmă de capital privat cu sediul în Miami numită DaGrosa Capital Partners. Condusă de Joseph DaGrosa Jr., firma promovează investițiile anterioare ale echipei sale în fotbalul profesionist, telesănătate și dezvoltare imobiliară.

În 2021, Suarez a luat și decizia neobișnuită de a începe să își primească salariul în Bitcoin, ca parte a eforturilor sale de a promova Miami ca prietenos pentru companiile crypto. Până la sfârșitul anului, a listat un activ de 11.000 de dolari numit Strike, o companie care procesează plăți crypto, în declarația sa financiară. Reprezentanții lui Suarez nu au răspuns dacă linia din declarația sa se referă la o participație în Strike sau la soldul contului pe care îl are în aplicația companiei. Suma a crescut la 71.000 de dolari până la sfârșitul anului 2022.

Există și alte întrebări cu privire la banii lui Suarez. Într-un proces intentat în mai, un fost angajat al unui dezvoltator din Florida a afirmat că fostul său șef îi direcționa lui Suarez 10.000 de dolari pe lună pentru “servicii necunoscute”. 

Procurorul statului și comisia de etică din Miami-Dade examinează această aranjare. Plățile nu apăreau în rapoartele financiare ale statului. Legea din Miami îi permite să evite divulgarea lor doar dacă reprezentau mai puțin de 5% din veniturile sale anuale, ceea ce ar sugera că venitul său anual a atins cel puțin 2,4 milioane de dolari.

“Ar fi un conflict clar de interese dacă ar accepta plăți de la un dezvoltator, cu siguranță o problemă care ar trebui să ajungă înaintea sa ca primar”, a declarat Kathleen Clark, profesor de drept la Washington University din St. Louis, specialistă în etica guvernamentală. “Din punct de vedere etic, cred că îi datorează publicului o explicație cu privire la rolul său în chestiunile de dezvoltare. 

Reprezentanții lui Suarez nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale Forbes SUA.