Cautare
, Fashion Editor

"Fashion is like eating. You shoudn't stick with the same menu." Kenzo Takada www.codenoir-style.com

Modă |
|

Cui îi este frică de mocasini?

Îmi plac bărbații care știu să poarte o pereche de mocasini. Pe lângă faptul că este un model plăcut de pantof bărbătesc de vară, îmbracă un stil foarte urban cu o notă de relaxare. Sau, de o manieră mai consistentă, completează frumos un outfit de vacanță în locul unei perechi de espadrile sau a ultimilor Balenciaga sport. Îmi dau întotdeauna un gust de vacanță pentru că mocasinii împletesc o notă de eleganță cu o anumită nonșalanță.
Gucci - Mens Spring 2017 Runway - Milan Menswear Fashion Week

Pe cât de indispensabil este loafer-ul în garderoba unui bărbat francez sau englez, pe atât de interesante (și surprinzătoare) au fost reacțiile prietenilor mei bucureșteni când am deschis subiectul.

„Mă fac să mă gândesc la un italian în vârstă cu chelie care a venit să facă pe craiul la noi“, mi-a spus o prietenă stilistă. Mi-am zis că poate e din cauză că are doar 23 ani, este absolventă la modă și îi plac designerii excentrici.

„Vrei să port mocasini? Doar bărbații de peste 50 ani poartă așa ceva sau șmecherașii!“, s-a uitat intrigat la mine colegul meu de la stil când i-am propus să poarte și altceva decât ultima pereche Adidas la noul lui pantalon COS. Iar când un prieten fotograf m-a întrebat dacă nu e surprinzător să vadă pe Sartorialist mocasini pe piciorul gol, mi-am zis că a venit momentul să vorbim puțin despre unii dintre cei mai apreciați pantofi din lume, care, în mod paradoxal, nu sunt foarte populari la noi.

Specialiștii englezi de modă consideră mocasinul unul dintre cele cinci stiluri de pantofi pe care orice bărbat trebuie să le aibă în garderoba sa. Idee susținută cu mult gust și de francezi, și de italieni, fiecare în stilul său.   Pe lângă pantoful Oxford negru, pantoful sport alb sau gheata cu șiret, mocasinul (din piele întoarsă, vă rog!) rămâne unul dintre cei mai eleganți pantofi bărbătești, lucru declarat unanim de branduri, buyeri, vedete, designeri sau bloggeri. Ușor de adaptat la o gamă largă de țesături și croiuri prin designul minimalist, mocasinii – sau loafer, cum li se mai spune – sunt o investiție sigură pentru atemporalitatea și calitatea lor. Atenție însă, ei cer multă grijă când este vorba de felul în care sunt purtați la un outfit. Cred că de aici vine lipsa de simpatie față de ei și preferința bărbaților pentru o încălțăminte mai sport și, deci, ușor de asortat. De origine scandinavă, mocasinul a fost descoperit de studenții de la începutul secolului XX care călătoreau în țările nordice. Seduși de încălțămintea practică a pescarilor norvegieni, aceștia au importat-o în America de Nord, unde a devenit un mare succes și statement al unei clase sociale. Cu toate că și nativii indieni purtau o încălțăminte asemănătoare pe care o numeau moccasin sau makizin.

Primele modele aduse din Scandinavia au fost numite Weejun, de la prescurtarea cuvântului englez „norwegian“. G.H. Bass, cunoscutul creator american de pantofi care și-a fondat compania în 1876, a făcut celebru stilul lui de mocasini fabricați artizanal abia în 1936, iar cuvântul „weejun“, asociat cu produsul lui, este astăzi depus de brandul său.

Inovația lui Bass a fost bareta orizontală de piele care decora pantoful simplu, dând naștere modelului clasic numit Penny loafer.

Forma originală pur utilitară de încălțăminte pescărească a evoluat către estetica sofisticată de azi: pantofii pot avea ciucuri (Tassel loafer), baretă din piele (Penny loafer) sau una metalică prin care se distinge modelul Gucci, ușor de recunoscut.

Azi asociem imaginea mocasinului cu stilul preppy al studenților americani și cu înalta societate. Adoptat ca uniformă în colegiile americane cu pretenții, pantofii sunt azi purtați de băieți, dar și de fete.

De notat că forme similare au fost observate mai devreme și la aristocrația europeană. Unele surse susțin că mocasinul a fost creat special ca pantof de casă pentru regele George  VI al Angliei, înainte de a fi preluat în anii ʼ60 de tinerii englezi ai mișcării Mod.

Citește și Christian Roth – totul despre eyewear

Prescurtare a cuvântului „modern“, Mod desemna tinerii adolescenți proveniți din clasa muncitoare care s-au bucurat de începuturile boom-ului economic. Obsedați de modă pe care o inovau constant, acești fani de muzică jazz sau alternativă petreceau nopți întregi dansând. Influențați de filmele franceze sau italiene, își cumpărau scootere Vespa pe care le decorau cu multe luminițe și oglinzi și cu care cutreierau zgomotos străzile cu un aer de bravură. Dacă mai aveți rețineri privind mocasinii și originile lor nobile, nu uitați că fiecare mare designer a reinterpretat cel puțin un model de mocasini, de la Prada la Paul Smith, Berlutti, Gucci, Jimmy Choo, Chanel, Tod’s sau Hermès până la marii creatorii de pantofi cum ar fi Christian Louboutin.

Dacă pentru vară mocasinii au fost dintotdeauna valori sigure, mai aveți o șansă să vă împrieteniți cu ei, în colecțiile de toamnă 2017 sunt printre primele produse livrate în magazinele de nișă și pe site-urile de modă high-end.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii