FacebookTwitterLinkedIn

De astăzi, Croația a intrat în Schengen și a renunțat la moneda sa, kuna, adoptând euro.

1 ianuarie 2023 a venit cu noi schimbări pe scena Schengen și a Uniunii Europene. Croaţia a devenit cel de-al 20-lea membru al zonei euro și cel de-al 27-lea stat care a aderat la spaţiul Schengen.

Ziarele locale au salutat cele două evenimente, anunță AFP. Ţara, care a intrat în UE în iulie 2013, şi-a declarat independenţa faţă de Iugoslavia în 1991, iar conflictul care a urmat (1991-1995) s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morţi.

Liderii croaţi subliniază în mod regulat beneficiile pe care cred că cele 3,9 milioane de compatrioţi ai lor le vor obţine prin aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen. Experţii spun că trecerea la euro va contribui la protejarea economiei croate, una dintre cele mai slabe din UE, de inflaţia în creştere, de o criză energetică severă şi de insecuritatea geopolitică de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

În noiembrie, inflaţia a ajuns la 13,5% în Croaţia, faţă de 10% în zona euro. Ţările est-europene care sunt membre ale UE, dar care nu au aderat la euro, cum ar fi Polonia şi Ungaria, s-au dovedit şi mai vulnerabile la inflaţie. Pentru guvernatorul băncii centrale croate (Banca Naţională a Croaţiei, HNB), Boris Vujcic, renunţarea la kuna, care a fost introdusă în 1994, este „singura politică rezonabilă”.

Duminică, guvernatorul băncii centrale a retras în mod simbolic euro de la un bancomat din Zagreb. De cealaltă parte însă, mulţi croaţi se tem că introducerea monedei euro va duce la creşterea preţurilor.

În 2022, Croaţia a primit de 4 ori mai mulţi turişti decât locuitori, iar aderarea la spaţiul Schengen va da un impuls acestui sector, susțin analiștii.