FacebookTwitterLinkedIn

Încălzirea centrală va fi restricționată în Italia în această iarnă, țară care se numără printre cele care au luat măsuri în privința penuriei de aprovizionare cu gaze europene declanșate de invazia Ucrainei de către Rusia.

Conform unui nou decret guvernamental, clădirile se vor confrunta cu încă cincisprezece zile fără încălzire centrală. De asemenea, italienilor li se va spune să-și reducă încălzirea cu un grad și să o oprească încă o oră pe zi. Unele clădiri vor fi scutite, inclusiv creșe și spitale.

Mișcarea vine în timp ce guvernele din întreaga Europă caută să reducă cererea și să consolideze aprovizionarea cu energie înainte de iarnă. Multe erau dependente de gazul din Rusia, care a fost restricționat în urma războiului din Ucraina.

Înainte de invazia din Ucraina, Italia era al doilea cel mai mare importator de gaz rusesc din UE, importurile reprezentând 40% din totalul necesarului său. Acesta a scăzut acum la doar 10%, deoarece Roma s-a orientat către alte surse de energie și gaze naturale lichefiate.

În mod normal, țara restricționează utilizarea încălzirii centrale în lunile mai calde, utilizarea acesteia fiind determinată de guvernele regionale. Cu facturile deja în creștere, reacțiile italienilor au fost mixte.

Multe guverne europene au anunțat planuri similare de economisire a energiei. În Franța, locuințele și birourile vor fi încălzite la maximum 19 grade Celsius, nu va fi apă caldă în clădirile publice, iar temperatura din piscine și săli de sport va fi, de asemenea, redusă.

De asemenea, Spania a ordonat ca încălzirea să nu depășească 19 grade Celsius, ușile să fie închise pentru a nu risipi căldura, iar luminile din vitrinele magazinelor să fie stinse după ora 22:00. Și Germania a încetat să mai lumineze monumentele și clădirile publice și a avertizat că încălzirea ar putea fi oprită la intrările, coridoarele și foaierele clădirilor publice.