FacebookTwitterLinkedIn

Pandemia, războiul din Ucraina și haosul din întreg lanțul de furnizare – toate au contribuit la creșterea prețurilor tuturor produselor, de la grâu și floarea soarelui până la lămâi și avocado.

În timp ce furnizorii și lanțurile aferente au fost perturbate major încă de la începutul pandemiei, în 2020, războiul dintre Rusia și Ucraina a lovit puternic alimentele, pentru că ambele țări sunt exportatori majori de grâu. Rezultatul imediat a fost inflația prețurilor alimentelor care lovește puternic populația globului.

Tjada D’Oyen McKenna, CEO al Mercy Corps, o organizație umanitară care distribuie ajutoare în toată lumea, a declarat pentru Business Insider: “Creșterea inimaginabil de mare a prețurilor pentru alimente în 2022 a diminuat major ajutorul în cash pe care am putut să îl oferim în acest an familiilor nevoiașe. Cea mai mare barieră în accesarea mâncării o constituie scăderea puterii de cumpărare.”

Luna trecută Ucraina și Rusia au ajuns la un acord moderat de Națiunile Unite și de Turcia potrivit căruia Ucraina va putea exporta grâu pe Marea Neagră, anterior blocată de trupele rusești. Această decizie a adus un pic de aer piețelor globale, care erau pe cale să se sufoce. Indexul prețurilor calculat de Organizația Națiunilor Unite și de Organizația Mondială a Agricultorilor, care urmărește un coș al bunurilor de bază, a căzut în iulie pentru a patra lună consecutiv, după ce a atins un nivel record la începutul anului. Declinul indexului prețurilor nu aduce după sine un efect pozitiv imediat asupra consumatorilor. “În timp ce prețurile multor alimente au mai scăzut în ultimele săptămâni, iar unele chiar s-au întors la cotele de dinainte de război, piețele locale nu vor vedea aceste ajustări înspre bine mai devreme de un an,” a spus McKenna.

Iar până atunci am putea vedea un capitol din criza alimentelor care împinge din nou în sus prețurile. Criza alimentelor în 2023 ar putea să se înrăutățească, potrivit Business Insider, astfel: anul acesta a fost o problemă de logistică – anul viitor va fi o problemă de lipsă a ofertei.

Criza alimentelor din acest an este cauzată în mare parte și în mod direct de probleme de logistică a transportului și de faptul că cerealele ucrainene și rusești nu au ajuns în țările importatoare. Însă anul viitor alimentele însele ar putea fi în pericol – mai ales în Ucraina. Aceasta pentru că războiul a perturbat major ciclurile agricole din Ucraina și sezonul de semănat care trebuia să aibă loc în luna aprilie a început abia în luna mai. Alt ciclu de semănat are loc în intervalul septembrie-noiembrie.

În iulie, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a avertizat pe Twitter că recolta agricolă a țării ar putea fi înjumătățită în acest an din cauza războiului.

Într-un raport din 17 august, firma de consultanță McKinsey a estimat o scădere majoră în volumele recoltelor. Astfel, producția de cereale a Ucrainei va fi cu 35%-45% mai mică în sezonul de recoltare următor. “Conflictul armat interferează cu posibilitatea fermierilor de a pregăti câmpurile, de a planta semințele și de a proteja și fertiliza recoltele, ceea ce va rezulta în volume și mai scăzute în anul viitor decât în acest sezon,” este notat în raportul McKinsey cu privire la securitatea globală a alimentelor.

Potrivit estimărilor McKinsey, recoltele Ucrainei vor fi în acest an cu 30-44 de milioane de tone mai mici decât sunt în mod normal. Acesta este un rezultat al faptului că au fost semănate mai puține hectare, că nu au fost suficienți bani și că o mare parte din recoltă nu va putea fi transportată spre export sau va rămâne nerecoltată.

“În următorul sezon oferta va fi cel mai probabil mult diminuată,” potrivit McKinsey.

Creșterea prețurilor fertilizatorilor vine în plus peste șocul deficitului de alimente și adaugă presiune și mai mare asupra crizei alimentare.

Rusia exportă o cincime din fertilizatorii utilizați pe plan global, însă anul acesta sancțiunile au făcut imposibil acest lucru. Ca rezultat, prețurile celui mai obișnuit fertilizator pe bază de nitrogen s-au dublat și chiar mai mult decât dublat față de acum un an, potrivit serviciului Green Markets al lui Bloomberg. Ca rezultat, fermierii din întreaga lume folosesc mai puțini fertilizatori.

“Deficitul de fertilizatori și prețul mare al acestora vor reduce randamentul recoltelor în multe țări care depind de importurile de fertilizatori, așa cum este Brazilia. Acest fapt va scădea, cu probabilitate mare, volumul cerealelor disponibil pe piața mondială,” spune McKinsey.

Mercy Corps au observat aceeași tendință. “Fermierii cu care lucrăm în Guatemala nu au putut să investească în următorul ciclu de producție fie pentru că nu și-au permis să cumpere fertilizatori și alte produse necesare agriculturii și derivate din petrol, cum sunt conducte pentru sistemele de irigare, fie pentru că nu au putut găsi pe piață semințele necesare,” spune McKenna.

Șocul fermierilor și deficitul ofertei vin pe fondul unor condiții climatice extreme – fie secetă severă, fie inundații extreme în Europa și în Australia, iar din aceste motive cumulate McKinsey se așteaptă ca următoarea criză a alimentelor să fie mai gravă decât cele care au avut loc în intervalele 2007 – 2008 și 2010 – 2011.