FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România: Ce decizii de business a luat compania dumneavoastră de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Monitorizăm situația îndeaproape, rămânând în legătură constantă atât cu angajații cât și cu clienții noștri. Trimitem la fiecare 3 zile informări către membrii echipei privind evoluția situației generale, informări de sănătate generală, dar și aplicarea de măsuri interne. În ceea ce privește clienții, acum 3 săptămâni, i-am informat despre măsurile pe care le pot lua pentru a-și asigura continuitatea activităților prin implementarea de soluții de lucru la distanță.

Am transformat evenimentul nostru anual „Ziua Investitorului” din eveniment cu participare in persoana plus transmitere live in eveniment online. Am pregatit atat solutiile tehnologice cat si procedurile pentru a desfășura Adunarea Generala a Acționarilor în forma unui eveniment complet online (inclusiv metode de transmitere a votului electronic de catre acționari).

În cazul claselor de training, cu acordul clienților am migrat aproape 70% din clasele care urmează în Q2 in formatul de livrare virtual (remote). Pentru clasele care vor continua să se organizeze la sediu, cât și pentru colegii care mai vin la birou am montat recipiente cu dezinfectanți, am agreat împreună cu proprietarul clădirii schimbarea filtrelor sistemului de ventilație și creșterea aportului de aer proaspăt. Planul de măsuri este unul foarte lung, descris în detaliu pe site-ul nostru pentru investitori.

Forbes România: Care sunt măsurile pe care compania dumneavoastră le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Începând de acum 2 săptămâni, aproximativ 90% din echipa grupului Bittnet, care include Bittnet Training, Equatorial, Dendrio și Elian, lucrează de acasă, fără întreruperi semnificative ale activităților zilnice. Această măsură a fost luată pentru o perioadă nedeterminată. Fiind o companie de tehnologie specializată în promovarea soluțiilor de lucru la distanță, aceasta nu a fost o schimbare mare pentru noi sau pentru echipele noastre, obișnuite cu acest mod de lucru. Prin urmare, în cazul în care este necesar ca toți cei 100% dintre angajați să lucreze de acasă, nu prevedem niciun impediment administrativ semnificativ în activitatea de zi cu zi, iar programul de lucru va continua în condiții cât mai apropiate de programul uzual.  

Forbes România: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioadă de timp pentru a atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați?

Cred că în acest moment, mediul de afaceri ar beneficia de flexibilizarea generală a tuturor regulilor birocratice pentru a asigura continuitatea activităților. În timp ce în sectorul nostru de activitate, și anume IT, nu există măsuri specifice care ar trebui adoptate față de alte industrii, în mod clar este necesară flexibilitzarea codului muncii, precum și reducerea taxării muncii.

Însă, unele probleme cu care ne confruntăm în prezent sunt legate de faptul că Bittnet este o companie listată și, la fel ca majoritatea companiilor listate pe BVB, ne confruntăm cu problema legată de organizarea AGA. Mai precis, între martie și aprilie este perioada organizării Adunărilor Generale Anuale ale Acționarilor, care până în prezent se puteau desfășura doar în persoană, cu opțiunea ca acționarii să poată vota și prin corespondență sau digital. În prezent, întreaga comunitate a piețelor de capital se confruntă cu aceeași provocare și anume responsabilitatea de a-și îndeplini obligațiile față de acționari în contextul actual, asigurând în același timp și siguranța acestora. Prin urmare, având în vedere situația actuală, considerăm că ar fi benefică adoptarea unei măsuri care să permită derularea Adunărilor Generale a Acționarilor doar în mediu online.

În plus, Guvernul ar putea de asemenea să sprijine prin emiterea unei măsuri care permite renunțarea la publicarea în Monitorul Oficial sau în alte ziare tipărite a convocatoarelor AGA, metodă care în zilele noastre a devenit învechită și, care este în prezent irelevantă, în condițiile în care acționarii și investitorii găsesc oricum toate informațiile esențiale pe site-ul Bursei de Valori București și pe site-urile emitenților.

În plus, acum mai mult ca niciodată, este clar că avem nevoie de modificări care să permită companiilor accesul la finanțare, prin eliminarea prevederilor care generează ca majorările de capital să dureze multe luni de zile, susținând astfel indirect, stabilitatea mediului economic local după trecerea acestei crize.

Forbes România: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeți pentru business-ul dumneavoastră dacă epidemia continua și/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?

La acest moment nu avem o estimare despre efectele proaspetei declarate stări de urgență sau a prelungirii duratei pandemiei asupra afacerilor dincolo de luna iunie 2020, avem capacitatea de a livra toate proiectele agreate în termenele stabilite.  

Pe de altă parte, în mod evident, prelungirea unei stări de criză, sau modificarea prin hotărâri adoptate ca urmare a stării de urgență a posibilităților noastre de a ne efectua livrările, cum ar fi aplicarea de restricții privind orice deplasare sau a livrărilor de mărfuri non-alimentare, sau modificarea posibilității recepției de către clienți a soluțiilor contractate, cum ar fi închiderea accesului în cadrul unor birouri, instituții, clădiri, etc, au potențialul de a influența în mod semnificativ negativ rezultatele financiare, prin imposibilitatea executării contractelor datorită forței majore.  

Ca principiu, estimăm că livrările de soluții, tehnologii și servicii ce pot fi realizate la distanță vor continua, în timp ce livrările de soluții care necesită contactul fizic cu clienții ar putea fi amânate pentru perioada ulterioară forței majore. De asemenea, există posibilitatea că unele produse hardware să fie întârziate la livrare de către producători, ceea ce ar genera și în cazul nostru întârziere la livrare și deci la facturare.  

Nu este exclus ca, în cazul unor măsuri adoptate de organele statului care să genereze blocarea activității economice, clienții să iși modifice opțiunile, sau să își reducă bugetele, atât pentru prima jumătate a anului 2020 dar, cel mai probabil, pentru semestrul 2 al acestui an.  

Pe scurt, operăm cu doua scenarii de bază: coronavirus” sau coronavirus plus criză economică”. În Scenariul 1, dacă Guvernul vă permite economiei să continue să funcționeze, ne-influențând opinia agenților economici despre viitor, ne așteptăm ca cea mai mare parte a proiectelor negociate să fie livrate, poate cu întârzieri, dar nu anulate. 

În Scenariul 2, dacă măsurile luate de Guvern vor genera o scădere puternică a activității economice, și o neîncredere a agenților economici în viitorul economiei, atunci ne putem imagina ușor scăderi ale bugetelor clienților și la anulări dintre proiectele deja negociate, dar și dificultăți de a identifica și construi noi proiecte pentru a doua jumătate a anului 2020. 

Forbes România: Cum credeți că ați putea ajuta comunitatea – socială și/sau de business?

Pe 10 martie, am anunțat public că, împreună cu partenerii noștri Cisco și Microsoft, oferim soluții tehnice gratuite pentru asigurarea continuității activităților de business de zi cu zi, asigurând în același timp siguranța angajaților, oferind-le acestora posibilitatea să lucreze de acasă și limitând expunerea lor la zonele aglomerate. Ne adresăm în primul rând companiilor antreprenoriale românești, deoarece știm că majoritatea multinaționalelor au deja soluții care permit lucrul de la distanță, dar IMM-urile locale se pot confrunta cu implementarea unor astfel de măsuri. Partenerii noștri au oferit următoarele două soluții:

  • Microsoft Office 365 E1 Trial, segmentul Corporate sau Enterprise, care include Microsoft Teams, cu limitare la 2.500 locuri. Pentru celelalte segmente de clienți se poate deschide un trial de Microsoft Teams.
  • Cisco Webex pentru organizații și persoane fizice – include întâlniri video HD gratuite de pâna la 50 participanți și număr nelimitat de întâlniri, 1GB de stocare în cloud.

În timp ce inginerii de la Dendrio s-au angajat să ofere pro bono implementarea acestor soluții, trainerii de la Bittnet Training oferă gratuit companiilor instructaj pentru utilizarea instrumentelor de colaborare virtuală furnizate de Microsoft și Cisco. Lista serviciilor pe care le furnizăm în mod gratuit include:

  • Pentru soluția Microsoft, segmentul Corporate sau Enteprise: Setarea Office 365 (funcționalități guest), pregătirea platformei pentru comunicare la nivelul întregii organizații (intern și extern), 2 solicitări de tip asistență tehnică (prin telefon sau web) pentru o perioada de 6 luni de la instalare, training virtual cu un trainer Bittnet; sau activarea serviciului de trial Microsoft Teams pentru celelalte segmente de clienți.
  • Pentru soluția Cisco: Setup organizație, provizionarea utilizatorilor, materiale video “how to use”, training virtual cu un trainer Bittnet (webex mini-demo live).

De la lansarea acestei campanii, peste 30 de companii locale ne-au contactat pentru a le oferi suport. Rămânem dedicați angajamentului luat și orice companie antreprenorială din România, indiferent de cifra de afaceri sau numărul de angajați, poate beneficia de aceste servicii completând un formular de solicitare la următorul link: https://www.dendrio.com/work-from-home/. Am sustinut derularea Summitului RBL sub forma de eveniment online.