FacebookTwitterLinkedIn

Estimările date publicității de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că oceanele, mările și râurile ar putea fi afectate de poluare, la nivel planetar, cu aproximativ 44 milioane de tone de plastic până în anul 2060, ceea ce reprezintă un volum dublu față de prezent.

O analiză realizată de compania Clean Recycle referitoare la România arată că plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite de români, însă rata sa de reciclare este de doar 30,05%.

 “Piața de reciclare a deșeurilor de ambalaje din România se confruntă cu mai multe probleme și provocări, aflându-se în coada clasamentului la nivelul Uniunii Europene, conform statisticilor”, spune Cristian Bădescu, Fondatorul și CEO INATECH Packaging

 “Organizațiile pot investi în programe pentru a educa publicul și angajații, în campanii specifice prin care să fie evidențiate avantajele reciclării. Pratic, firmele pot deveni lideri în comunitatea lor prin aplicarea unor practici responsabile de gestionare a deșeurilor”, spune Cristian Bădescu.

Infrastuctura inadecvată pentru colectarea, transportul și prelucrarea deșeurilor reciclabile sunt principalele puncte nevralgice ale sistemului de reciclare în România.

“Există foarte multe zone din România unde nu sunt facilități suficiente pentru a face reciclarea accesibilă. În al doilea rând, este necesară conștientizarea cu privire la importanța reciclării, mulți români nefiind încă familiarizați cu reciclarea corectă sau neînțelegând beneficiile reciclării pentru mediu și economie. Schimbarea mentalităților poate fi un proces treptat. Cu eforturi constante și o colaborare strânsă între companii, guverne, organizații de mediu și comunități, putem promova o atitudine mai responsabilă față de gestionarea deșeurilor”, punctează Cristian Bădescu.

Propunerea lui este ca toate companiile să implementeze un program intern de colectare, care implică atât furnizarea de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor, cât și educarea publicului cu privire la modul corect de a le separa.

INATECH Packaging a intrat pe segmentul de colectare și prelucrare a deșeurilor din material plastic în acest an.

„A durat aproximativ un an și jumătate să obținem autorizația necesară pentru colectarea și prelucrarea deșeurilor din material plastic. Vorbim de o birocrație foarte mare. În 2022, compania iFOAM AG, care face parte din grupul INATECH, a achiziționat echipamente pentru prelucrarea deşeurilor şi transformarea acestora în materii prime de tip granulă reciclată din material plastic, printre care: tocător pentru material plastic şi extruder pentru producerea granulelor din plastic reciclat”, mai spune Cristian Bădescu.

Multe dintre produsele INATECH Packaging sunt complet reciclabile.

“Există mai multe aspecte care pot fi îmbunătățite sau care lipsesc pentru a dezvolta un sistem de reciclare mai eficient și sustenabil: alinierea la standardele și reglementările europene referitoare la gestionarea deșeurilor, investiția în soluții durabile pentru protejarea mediului, colectarea selectivă, aplicarea unor măsuri prin care publicul să devină mult mai conștient”, mai spune Bădescu.

Grupul INATECH, cu sediul central în Domneşti (Ilfov), a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de euro, iar pentru 2023 estimează o creștere de 15%, până la circa 9,2 milioane de euro. Anul acesta, spațiul logistic din Oradea a fost relocat în CTPark Oradea Cargo Terminal, primul parc industrial din România cu un terminal cargo aerian.