FacebookTwitterLinkedIn

Discursul regizorului a fost ținut cu ocazia proiecției în avanpremieră naţională a celui mai nou film al său, „Malmkrog“. Acesta a fost proiectat în aer liber în curtea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca.

El a amintit că “Malmkrog” a avut premiera în Franţa “în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască”.

Cu masca pe față la film

“Am muncit foarte mult la acest film, fără mască. Am avut noroc. Uitaţi, stau, păstrez distanţarea socială, toate normele sunt aici. Ce o să vedeţi aici pe ecran probabil că este încă o copie de lucru, dar nu filmul ca atare, ci subtitrarea, deci s-ar putea să existe încă două-trei greşeli. 

N-am apucat să corectăm, pentru că nu ne-am gândit că o să lansăm vreodată acest film din pricina acestei pandemii mondiale. Filmul a ieşit în Franţa, în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască, în interior, cum ar veni treaba. Şi ăsta este motivul pentru care eu nu particip la această poveste”, a explicat Puiu, înainte de începerea proiecţiei.

“Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie ’89 şi care au zis ‘Nu’ dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil”, a afirmat regizorul.

Filmul “Malmkrog” a fost filmat de-a lungul a 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu) şi este construit în jurul a cinci personaje. Actorii vorbesc în limba franceză – doar câteva replici sunt în germană, rusă şi maghiară. Decorul şi costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Din distribuţia filmului fac parte: Frederic Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaite, Marina Palii, Ugo Broussot şi Istvan Teglas.

Cristi Puiu a regizat “Moartea Domnului Lăzărescu” (2005) – film câştigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes, dar și alte filme de apreciate de public.