În luna mai a acestui an, prețurile solicitate pentru chirii în cele mai mari 10 orașe din țară au înregistrat o creștere de 12% de la un an la altul (mai 2024 vs. mai 2023), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (mai 2024 vs. aprilie 2024) au scăzut cu 1%, arată o analiză a platformei Storia.
Astfel, prețul mediu solicitat pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două și trei camere, în aprilie 2024, a fost de 495 euro.
„Prețurile medii ale chiriilor din sectoarele 1 și 2 ale Bucureștiului depășesc nivelul prețurilor din Cluj-Napoca, confirmând statutul acestor două sectoare drept cele mai scumpe zone din țară la categoria închirierilor”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
În București, cel mai mult au crescut chiriile pentru garsoniere, unde prețul mediu de închiriere a fost de 349 de euro. De asemenea, prețul mediu pentru închirierea apartamentelor cu două camere a fost de 540 de euro în luna mai 2024, cu 10% mai mare față de cel din mai 2023, iar prețul mediu pentru închirierea apartamentelor cu trei camere din Capitală a crescut cu 14% de la un an la altul, la 768 de euro.
Sectorul 1 din Capitală este în continuare cel mai scump sector din București, cu apartamente care se închiriază la un preț mediu de 739 de euro, în timp ce sectorul 4 rămâne cel mai ieftin sector și în luna mai 2024, cu un preț mediu de 457 euro. Astfel, cei care își doresc să locuiască cu chirie în sectorul 1 al Capitalei plătesc cu 62% mai mult decât cei din sectorul 4 al Bucureștiului.
Conform datelor Storia, în luna mai apartamentele de închiriat din sectorul 5 au înregistrat cea mai mare creștere de preț comparativ cu anul trecut (+19%), urmate de apartamentele din sectorul 2 (+16%) și de cele din sectorul 6 (+15%). Cele mai mici creșteri de preț per sectoare s-au înregistrat în sectorul 1 (+8%), în sectorul 4 (+12%) și în sectorul 3 (+13%).
La nivelul țării, cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Craiova, unde apartamentele cu trei camere au avut o creștere de 28%. Cea mai mare creștere de la o lună la alta (mai 2024 vs. aprilie 2024) a fost de 6% la garsonierele din Cluj-Napoca și Oradea. În schimb, cea mai mare scădere de preț de la o lună la alta s-a înregistrat în Cluj-Napoca, la apartamentele cu trei camere (-7%). Sibiu este singurul oraș în care prețurile medii de închiriere au stagnat în mai vs. aprilie, la toate categoriile de apartamente.