FacebookTwitterLinkedIn

Numărul celor care demarează construcția unei case cu suprafața de sub 100 mp, în regie proprie, a crescut în ultimii cinci ani cu aproximativ 15%, potrivit unei analize a platformei de materiale de construcții Vindem-Ieftin.ro.

Costul de pornire pentru construcția unei case de 50 mp, în regie proprie, este de aproximativ 40.000 de euro, dar poate crește cu până la 30-40%, în funcție de materialele utilizate și caracteristicile construcției, spun reprezentanții platformei.

„Nevoia de spațiu i-a determinat pe oameni să construiască case mari, cu camere spațioase, dar un astfel de imobil vine la pachet și cu costuri ridicate: impozit, facturi, întreținere și alte cheltuieli. Ultimii doi ani au fost ca un fel de duș rece pentru populație, mai ales pentru proprietarii de case impunătoare. Inflația și criza energetică au generat facturi record atât la încălzire, dar și la curentul electric. Au existat cazuri când oamenii au primit facturi cu 5 cifre”, a declarat Cosmin Răileanu, CEO al Vindem-ieftin.ro.

Conform platformei menționate, pe piață s-au înregistrat creșteri și de peste 25% pentru anumite materiale de construcție. La începutul anului 2023, cărămida, pavajele și panourile tip-sandwich au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri, de 25,86%, 21,63%, respectiv 23,69%. Creșteri au fost înregistrate și în cazul prețurilor pentru țeavă rectangulară – 18,92% și țiglă metalică – 9,29%. În schimb, oțelul beton este, la început de 2023, cu aproximativ 10% mai ieftin decât în anul precedent, iar prețul OSB-ului a scăzut cu 27,84%.

“Toate costurile sunt, însă, considerabil mai mari dacă ne raportăm la anul 2021, creșterile fiind chiar și de peste 100% în cazul unor materiale”, spun reprezentanții platformei. Dacă în 2021, țigla metalică costa aproximativ 23 lei/mp, doi ani mai târziu prețul a sărit de 41 lei/mp. Cea mai mare creștere a înregistrat-o prețul pentru panourile tip-sandwich, care a ajuns de la un preț de 52,95 lei/mp, în 2021, la peste 130 lei/mp în 2023.

Compania Ind Cema International, care deține Vindem-ieftin.ro, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 15 milioane de euro, în creștere de la aproximativ 10 milioane de euro în 2021. Businessul este deținut de familia Răileanu din Râmnicu Sărat, Buzău.