FacebookTwitterLinkedIn

Luni, rezultatele unor investigații realizate de agențiile mass-media au dezvăluit faptul că Credit Suisse a gestionat între 1940 și 2010 conturi aparținând în mod specific unor personalități deviante, printre care se află persoane acuzate de încălcarea drepturilor omului, fraudatori și oameni de afaceri plasați sub sancțiuni.

Informațiile cheie au fost transmise agenției germane Sueddeutsche Zeitung. Cotidianul german le-a diseminat ulterior consorțiului OCCRP (Proiectului pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției) și altor 46 de organizații de știri, printre care se numără inclusiv New York Times, The Guardian și Le Monde.

Între timp, Credit Suisse, care neagă aceste acuzații, se confruntă cu o altă serie de scandaluri care vizează un caz privind probleme de gestionare a riscului și o pierdere de aproximativ 1,75 mld. de dolari care i-a afectat sever acțiunile, potrivit Reuters.

Scurgerea de informații vizează peste 18.000 de conturi care, cumulat, dețin un total de peste 100 mld. de dolari.

Dezvăluirile au îndreptat, de asemenea, atenția asupra Elveției, la aproape trei ani după ce statul, la presiunile SUA, a renunțat la vechea sa tradiție de secretizare a operațiunilor bancare. Înainte de transparentizarea sistemului elevețian, acesta reprezenta un paradis fiscal pentru cei mai bogați oameni din lume.

În urma noului scandal, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Elveția (FINMA), care a acuzat în 2018 Credit Suisse pentru deficiențe în combaterea spălării banilor, a luat legătura cu banca, transmite Reuters.

După un apel făcut de membrii Parlamentului European, care includea revizuirea practicilor bancare elvețiene și probabilitatea ca țara să fie plasată pe lista neagră a UE, Secretariatul de Stat pentru Finanțe Internaționale din Elveția, parte a Ministerului Finanțelor, le-a transmis oficialilor europeni că țara îndeplinește „toate standardele internaționale privind schimbul de informații în materie fiscală și pentru combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și a corupției”.

Reprezentanții Credit Suisse au descris problema ca fiind una „predominant istorică”, adăugând faptul că informațiile au fost scoase din context. Banca a spus că în ultimele trei săptpămâni a primit numeroase socilitări de informații din partea OCCRP și a revizuit multe dintre conturi. Banca a spus că este mulțumită de verificările efectuate asupra conturilor rămase.

Comunicatul transmis ulterior de Credit Suisse subliniază faptul că aproximativ 90% dintre conturile vizate de anchetă sunt astăzi închise sau erau în proces de închidere înainte de primirea solicitărilor de presă, dintre care peste 60% au fost închise înainte de 2015.