FacebookTwitterLinkedIn

Costurile de construcție pentru o casă, la gri, au scăzut în medie cu 7-8% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unei analize realizate de platforma vindem-ieftin.ro. Din calculele companiei, s-au înregistrat scăderi de două cifre la OSB, fier, rigips și țiglă metalică, iar creșteri la cărămidă, BCA, pavaje, adezivi și vată bazaltică.

Retailerul online de materiale de construcții, cu sediul în Râmnicu Sărat, care lucrează cu producători din întreaga țară, informează că s-au luat în calcul prețurile pentru produsele medii, nu premium, și că, în funcție de finisajele folosite, costurile se pot “cel puțin dubla”. 

Analiza arată că pentru o casă de 120 mp, P+M în structură ușoară, din BCA, se ajunge la un total coș de 158.000 de lei, iar pentru una din cărămidă la 167.000 de lei. Pentru casele construite pe cadre, costurile materialelor de construcții sunt ceva mai ridicate, ajungând la 178.800 de lei pentru BCA și 183.300 de lei pentru cele din cărămidă. 

Studiul a inclus în componența coșului de cumpărături materiale precum fier, beton, BCA/cărămidă, acoperiș, tâmplărie PVC, termosistem și mansardă, la casele cu structură ușoară.

“Prețurile pentru plăcile OSB și fier au înregistrat cele mai mari scăderi anul acesta, de 30%, respectiv 20%, după ce au crescut artificial anul trecut, din lipsa stocurilor”, declară Cosmin Răileanu, fondatorul companiei pentru Forbes.  

Anul acesta, piața se confruntă cu o nouă provocare, generată de scăderea cererii. “A scăzut cererea pentru cantități mari. Oamenii și-au dat seama că, dacă construiesc în regie proprie și separă manopera de materiale, fac economii importante, de până la 30-40%, chiar dacă nu au echipă de construcții”, adaugă Cosmin Răileanu, precizând că aceasta este “singura variantă pentru a avea control asupra prețurilor”.

Construcțiile trec printr-o perioadă dificilă în acest an, fapt confirmat și de vânzările platformei Vindem-ieftin, care, potrivit fondatorului său, au scăzut cu aproximativ 20% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2022.