Atacurile cibernetice generează pierderi globale de 8,44 trilioane de dolari anual, iar până în 2027 această valoare este estimată să ajungă la 24 de trilioane de dolari, conform experților în securitate cibernetică prezenți la webinarul “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, organizat de Aon România.
La nivel mondial, amenințările cibernetice evoluează rapid, vizând atât organizațiile, cât și angajații, care reprezintă o vulnerabilitate semnificativă. În România, sunt înregistrate zilnic între 20.000 și 30.000 de atacuri cibernetice, conform datelor Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).
Cele mai frecvente tipuri de atac sunt: Ransomware – cel mai răspândit la nivel global (60% din incidentele severe raportate), DDoS (Distributed Denial of Service) și Phishing – o metodă prin care atacatorii obțin date confidențiale.
În România, principalele industrii vizate sunt: farmaceutică, administraţia publică, energie, retail şi transport, cu o incidență crescută în regiunile București, Banat și Moldova.
Adoptarea tehnologiilor precum Inteligența Artificială (IA) amplifică suprafața de risc cibernetic. Potrivit unui sondaj realizat de un reasigurator global, 69% dintre organizații utilizează deja IA, însă 54% dintre acestea au suferit unul sau mai multe incidente severe de securitate în ultimii doi ani.
Polițele de asigurare cibernetică câștigă teren ca soluție de protecție, iar piața globală de asigurări cibernetice este estimată să atingă o valoare de 16,6 miliarde de dolari până în 2025, conform unei cercetări Swiss Re. Cu toate acestea, 87% dintre managerii companiilor consideră că organizațiile lor nu sunt suficient de protejate împotriva riscurilor cibernetice, în ciuda unei conștientizări crescute a amenințărilor.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.