Cautare
, Contributor

Modă |
|

Costumul doamnelor – eleganță și libertate

În mediul profesional, dar și în viața privată, multe femei aleg confortul și eleganța oferite de o pereche de pantaloni. Pentru femeile secolului al XXI-lea pare un gest firesc, chiar un must, să investească într-un costum pantalon, bine croit, cambrat pe talie, din lână sau mătase, negru sau bleumarin, pe care să îl poarte în varianta office la birou sau senzual-provocator la întâlnirile private.
f825933073b2c8b14c5ab810d9008954

Lucrurile nu au stat mereu așa. Înainte de 1960, puține doamne optau pentru ținute inspirate de moda masculină. Pantalonii erau considerați scandaloși, lipsiți de eleganță și provocatori. Istoria consemnează „războiul” dus de femei independente și dornice să își exercite profesiile în libertate și beneficiind de confortul unei vestimentații adaptate la viața activă.

Arhivele amintesc câteva cazuri celebre: eroina medievală Jeanne d’Arc, regina Christina a Suediei, scriitoarea Georges Sand, pictorița Rosa Bonheur, medicul Madeleine Pelletier sau actrița Marlene Dietrich.

Nu era lucru simplu să abordezi o ținută masculină în trecut, fără să fi acuzată de transgresiuni de tot felul. Doamnele dornice să poarte un costum de inspirație masculină, cu jachetă, vestă și pantalon, erau nevoite să obțină un certificat care să justifice purtarea veșmintelor respective și care să certifice că persoana era onestă și nu încerca să obțină o schimbare a identității sexuale.

Primul război mondial (1914-1918) și implicarea activă a femeilor în societate au revoluționat moda și au permis unor creatori de geniu să elibereze silueta doamnelor. Domnișoara Chanel a fost printre primii creatori de modă care au încercat să impună pantalonul în moda feminină și să îl transforme într-un obiect vestimentar cotidian. Jean Patou îi urmează, el utilizând masiv jerseul pentru a obține haine cu o linie lejeră și fluidă.

În anii ’30, pe Riviera franceză, doamnele cochete și avangardiste au început să poarte pantaloni ampli, inspirați de pijamalele masculine. Dar inovațiile celor doi creatori s-au lovit de reticența doamnelor, care preferau să îi poarte doar în vacanțe, pe plajă la Deauville, și mai puțin în oraș. În 1932, Marlene Dietrich seduce publicul cu o ținută mitică: smokingul alb, în filmul Blonde Venus. Dar în viața cotidiană, vedeta a fost nevoită să obțină un certificat de la prefectura franceză pentru a purta în deplină libertate costumul pantalon, când era în vizită la Paris.

Anii ’40 – ’50 au reușit să impună treptat pantalonul printre articolele vestimentare feminine. Purtat în timpul liber, în vacanțe sau atunci când doamnele preferau o ținută confortabilă (așa se îmbrăca actrița Katharine Hepburn la repetiții), pantalonul nu era încă asociat cu mediul profesional sau cu evenimentele elegante.

Adevărata revoluție avea să se producă în anii ’60, la Paris, când Yves Saint Laurent gândește veșmintele femeii moderne, conștientă de puterea ei, dornică să joace un rol activ în societate și să își afirme drepturile și libertățile.

Dacă domnișoara Chanel le eliberase pe femei de tirania rochiilor pline de zorzoane, pernițe și corsete, inventând „sărăcia de lux”, Saint Laurent propune o imagine feminină eliberată de tabuuri, dornică să preia haine sau gesturi din universul masculin.

Muza creatorului francez, Betty Cartoux avea să îl poarte cu nonșalanță, în ținute elegante, de seară, dar și în viața de zi cu zi. Modelul din 1967, din trei piese (jachetă, vestă, pantalon) a fost inspirat de moda masculină a anilor ’30. Cu buzunare la pantaloni și o croială confortabilă, dar elegantă, costumul îi permitea purtătoarei o libertate de mișcare extraordinară, dar și o eleganță deopotrivă androgină și sofisticată.

Consacrarea finală se produce în 1975, când fotograful Helmut Newton fotografiază smokingul Saint Laurent pentru revista Vogue. Provocatoare, nonșalantă, revoluționară, imaginea nu mai vorbește doar de modă, ci și de feminism, de femei care își revendicau egalitatea și libertatea socială, economică și sexuală. În deceniile ce au urmat, costumul pantalon s-a impus în garderoba feminină, fiind reinterpretat în fel și chip de designerii contemporani.

Monica Neațu este istoric și lector al Fundației Calea Victoriei, unde susține, din 7 martie, cursul Istoria Modei Europe: Eleganță, Stil și Lux.

CITEȘTE ȘI Poveste din CULISE – Opera din Paris

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii