FacebookTwitterLinkedIn

Luni a fost raportat doar un singur caz de infectare cu Coronvirus. (n. red — la ora redactării articolului sunt raportate 34 de noi îmbolnăviri). „Parcurile, restaurantele și chiar unitățile locale de turism încep să se redeschidă”, scrie James Asquith.

Expertul în turism se referă la situația din Hong Kong și Singapore. „În Hong Kong și în Singapore cursul vieții începe să revină la o relativă normalitate, față de măsurile de carantină severe impuse în Europa și în Statele Unite”.

„Și în China, de unde epidemia a izbucnit lucrurile încep să reintre în normal. Operatorul aviatic Air China chiar a programat câteva zboruri către Londra”, mai notează Asquith.

Autoritățile chineze afirmă că spitalele temporare nu se mai justifică, dat fiind numărul mic de noi îmbolnăviri cu virusul COVID-19, ultimul fiind închis în regiunea Hubei.

Sectorul economic dă semne de viață. Apple a anunțat că a redeschis toate cele 42 de magazine de pe teritoriul Chinei, închise din cauza crizei.

Aeroporturile din Hubei și Wuhan, regiunea în care epidemia a izbucnit, se pregătesc să se redeschidă. În cele din Beijing și Shanghai, se lucrează la capacitate domestică aproape de perioada de dinaintea crizei provocate de coronavirus.

Sistemul educațional reîncepe să-și primească elevii. Instituțiile educaționale din Tibet, Guizhou, Qinghai and Xinjiang, considerate cu «risc redus de infecție», reîncep cursurile din luna aceasta.

Expertul în turism își arată îngrijorarea față cifrele legate de evoluția economiei. „Cu toate acestea, efectele asupra mijloacelor de trai ar putea dura mulți ani, multe companii se confruntă cu falimentul în perioada de carantină. Șomajul în China a sărit la 6%, iar producția economică într-una dintre economiile cu cea mai rapidă evoluție din lume a fost la cel mai scăzut nivel din 1998, potrivit Biroului Național de Statistică din China”.

„Deși e încă devreme pentru a declara victoria asupra epidemiei la nivel mondial, pentru oricine care este în căutare de un strop de speranță,  Asia e un loc bun spre care să se uite”, a concluzionat James Asquith.