Aceste aplicații de urmărire sunt eficiente în funcție de câți oameni le folosesc. Până în prezent, s-a înregistrat un număr mai mic de persoane decât sperau oamenii de știință și medicii. Mai mult decât atât, aplicațiile nu funcționează peste granițe, ceea ce le-ar putea afecta eficiența pe un continent strâns integrat.
Aplicații similare au fost implementate în China, India, Israel, Singapore și Australia. Unele s-au dovedit a fi relativ eficiente, dar intruzivitatea lor ar intra în conflict cu reglementările europene stricte de confidențialitate.
Aplicația Corona-Warning din Germania a fost lansată pe 16 iunie, săptămâni mai târziu decât era planificată, din cauza dezbaterilor din cadrul guvernului cu privire la protecția datelor.
Utilizarea ei este voluntară și doar 41% dintre germani au fost dispuși să o descarce, în timp ce 46% au declarat că nu o vor folosi, iar 8% au spus că nu au smartphone, potrivit unui sondaj din 10 iunie realizat de grupul de cercetare Forschungsgruppe Wahlen.
Experții estimează că 60% din populația unei țări ar trebui să utilizeze aplicația pentru ca aceasta să fie eficientă în prevenirea unui al doilea val de infecții. Totuși, această estimare nu include efectul altor măsuri, cum ar fi purtarea măștilor, distanțarea socială și sporirea igienei.
Aplicația, proiectată de gigantul de telecomunicații Deutsche Telekom și compania de software SAP, funcționează pe o platformă dezvoltată de Apple și Google. Această abordare, care este folosită și în Italia, protejează mai bine datele utilizatorilor decât unii alții prin stocarea lor pe telefoane, mai degrabă decât pe un server central controlat de guvern.
Cum funcționează aplicațiile de de urmărire a coronavirusului?
Aplicația de pe fiecare telefon generează un cod de identificare care se conectează prin Bluetooth cu alte telefoane cu ajutorul aplicației. Dacă doi utilizatori stau la doi metri unul de celălalt mai mult de 15 minute, aplicațiile lor vor salva codurile celuilalt. Dacă unul dintre acești utilizatori testează pozitiv Covid-19, poate anunța sistemul care ar avertiza pe toți cei care au fost în imediata lor apropiere.
„Aceasta nu este prima aplicație corona, dar sunt convins că este cea mai bună”, a declarat Helge Braun, șeful de personal al cancelarului Angela Merkel și un medic instruit. „Este un pas mic pentru noi toți să descărcăm aplicația, dar ar fi un pas mare pentru lupta împotriva pandemiei.”
Producătorii aplicației germane au testat-o simulând scenarii din viața reală, cum ar fi utilizarea transportului public și participarea la o petrecere. În 80% din situațiile care ar putea provoca o infecție, aplicația a declanșat un avertisment, conform prezentării guvernului.