FacebookTwitterLinkedIn

Sud-coreenii vor putea purta în curând în interiorul corpurilor un aparat în forma unui tatuaj personalizat care îi alertează automat dacă apar posibile probleme de sănătate, dacă proiectul la care lucrează acum un grup de cercetători ajunge să fie lansat public, potrivit Reuters.

Cercetători de la KAIST – Korea Advanced Institute of Science and Technology din orașul Daejeon, de la sud-vest deSeoul, au dezvoltat un o cerneală pentru un tatuaj electronic, făcută din metal lichid și nano-tuburi de carbon, care funcționează ca un bio-electrod.

Conectat la un aparat pentru electrocardiogramă sau la alți biosenzori, tatuajul toate trimite unui monitor un status al bătăilor inimii pacientului și alte semne vitale, cum ar fi nivelul glucozei din sânge. Astfel de monitoare ar putea fi localizate oriunde, inclusiv în casele pacienților.

“În viitor sperăm să putem conecta un chip wireless integrat în această cerneală, așa încât să putem comunica sau să putem trimite semnale între corp și un aparat extern,” a spus liderul de proiect, Steve Park, profesor de inginerie și știința materialelor. 

Cerneala este non-invazivă și este făcută din particule pe bază de gallium, care este un metal moale și argintiu, folosit de asemenea în semiconductori sau în termometre. Nano-tuburile de carbon ajută la conducerea curentului și a semnalelor care pleacă pe această cale, fiind și foarte durabile.

“Odată aplicat pe piele, tatuajul nu se șterge la frecare, ceea ce nu ar fi posibil dacă am avea doar metal lichid,” a spus Park.