FacebookTwitterLinkedIn

Armata sud-coreeană a anunțat că sâmbătă, Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice spre mare, la est de Peninsula Coreeană.  

Cele trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost lansate în jurul orei locale 8.00 din provincia Hwanghae de Nord, la sud de capitala Pyongyang, a declarat şeful Statului Major al armatei sud-coreene, potrivit The Guardian.

Comandamentul american Indo-Pacific a declarat că este la curent cu lansările de rachete şi că „se consultă îndeaproape cu aliaţii şi partenerii”.

Lansările au avut loc la o zi după ce Ministerul Apărării din Coreea de Sud a anunţat că a efectuat cu succes un zbor de testare a unui vehicul de lansare spaţială cu propulsie solidă.

Luni, cinci drone nord-coreene au trecut în Coreea de Sud, determinând armata sud-coreeană să trimită avioane de luptă şi elicoptere de atac pentru a încerca să le doboare, în prima astfel de intruziune din 2017.

Relaţiile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, aliatul SUA, au devenit mai tensionate de când guvernul conservator al preşedintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol a preluat conducerea în luna mai, promiţând o poziţie mai dură faţă de Nord.

Conform agenției de presă sud-coreeană Yonhap, fără a pune la socoteală lansările de sâmbătă, Coreea de Nord a lansat aproximativ 70 de rachete balistice în 2022, inclusiv opt rachete balistice intercontinentale.