FacebookTwitterLinkedIn

Copiii au un talent extraordinar de a ne provoca, de a ne uimi, de a ne pune pe gânduri. Inocența și sinceritatea lor dau sens lumii din jur, oferindu-ne răspunsuri simple și profunde pe care – cel mai probabil – nu le-am găsi în nicio carte din prezent, trecut sau viitor.  Fiind cu gândul la cele mai dificile sau provocatoare situații, întrebări, curiozități  pe care a trebuit să le explicăm celor mici, iată ce povești frumoase am adunat! de Tina Solonaru

Dana Rogoz, actriță & blogger: „Ce ai putea face ca să fii, în primul rând,  un om fericit?“

Într-o epocă în care se vorbește mult despre ce trebuie să faci ca să ai succes, mă bucur când am ocazia să vorbesc cu copilul meu despre ce ai putea face ca să fii, în primul rând, un om fericit. Subiectul e unul care mă pune și pe mine în dificultate, așa că îi răspund, sincer, că mami încă mai caută răspunsul la această întrebare dificilă și probabil va continua să o facă toată viața. Uneori, simpla căutare a răspunsului o face pe mămica voastră fericită. Dar la o concluzie am reușit totuși să ajung, după 37 de ani: că fericirea e întotdeauna strâns legată de dragoste. Și că alegerile luate cu, pentru și din dragoste ne aduc pe toți cel mai aproape de fericire. Iar pentru mine, în acest moment al vieții, definiția fericirii sunteți chiar voi, copiii mei.

Amalia Enache, jurnalist: „Momentul  în care am simțit  că pe Alma  mă pot baza  ca pe un adult“

Era seară, la ora de culcare, eram doar noi două în casă, avuseserăm o duminică frumoasă, împreună cu o prietenă și fetița ei cu care Alma se înțelege minunat, vizitaserăm mai multe muzee, ne-am jucat, am râs, am mâncat. Tocmai ce am pus pasta pe periuțele de dinți când o durere bruscă, de nicăieri, m-a izbit în capul pieptului. Ceva atroce, care îmi tăia respirația pur și simplu și care simțeam că mă doboară la pământ. S-a instalat gândul că e infarct, ce putea să fie altceva atât de violent?! Cu calm, am descuiat ușa și i-am spus că mă doare ceva și dacă vede că mi-e și mai rău, să bată la vecini. Apoi, nu știu cum, dar am gândit că mai bine ne îmbrăcăm și cobor urgent cu ea, să nu cad prin casă. Am văzut pe aplicație că până la Spitalul Universitar mă duce o mașină în mai puțin de 5 minute, am chemat una și am plecat împreună cu Alma spre Urgențe. Îi spuneam calm că mă doare stomacul și trebuie să mă vadă un medic. Nu s-a speriat, și pe ea o duc la medic în nenumărate cazuri în care e nevoie.

Dar, categoric, cel mai greu moment de până acum a fost pentru mine să îi spun cu zâmbetul pe buze să fie liniștită, că așa e procedura, când pe mine mă luau cu targa și ea rămânea cu o cunoștință care era absolut întâmplător acolo, însoțind pe altcineva, până a venit bunica ei să o preia și cât eu nu știam încă ce pățesc. A fost o colică biliară, dar mai ales a fost momentul în care am simțit că pe Alma mă pot baza ca pe un adult, într-o astfel de situație. Când am plecat din Urgențe, portarul a venit după mine și mi-a spus că el n-a văzut în viața lui un copil atât de înțelegător și înțelept și abia atunci… am izbucnit în plâns.

Marius Paraschiv aka Magicianul Verdini: „Tati, ce este magia?“

Atunci când ești magician, întrebările propriilor copii îți creează dificultăți, pentru că un magician nu își dezvăluie niciodată secretele sau, cel puțin, nu pe toate. Le-am răspuns la întrebare „Tati, ce este magia?”, așa cum spun și în introducerea spectacolelelor din turneu: „Nimeni nu știe exact ce este magia, dar cred că magia stă ascunsă într-un zâmbet, într-o îmbrățișare. Magia este un pupic, este un te iubesc și chiar un iartă-mă. Magia este atunci când te bucuri de cele mai simple lucruri, chiar și de cele pe care doar ți le imaginezi.

Nu am putut răspunde cu „E magie” atunci când m-au întrebat „De ce măslinele pe care ni le scoți din ureche nu au gust de ureche? Dacă era magie, ar fi avut gust de ceară.” Copiii ne amintesc că adevărata creativitate este în copilărie.

Cristi Brancu, realizator Prima TV: „Tati, dacă  sunt bărbat,  am voie  să plâng?”

Băiețelul meu Tudor este un băiat creativ, harnic, dar extraordinar de senzitiv, care simte și își pune întrebări pentru a înțelege cea mai complexă mașinărie a lumii – sufletul uman. A fost o bună zi cu o întrebare de încălzire – se poate trăi fără iubire?

S-a întrebat, pentru că a primit și a văzut atât de multă iubire acasă, încât nu înțelegea oamenii reci, duri, aspri cu cei din jur. A aflat răspunsul nostru.

Și mergem mai departe, în evoluția sa pentru a fi mai bun, mai competitiv, în luptă. 

Dacă sunt bărbat, am voie să plâng?

I-am spus, ca-n cântec, că și băieții plâng câteodată, ba chiar aceia care plâng au și suflet, și iubire. Privind în jurul său copii crescuți în frustrări și educație primitivă, a vrut să știe dacă ce simte este și ceea ce e bine. Dar dacă sunt bărbat, am voie să îmi fie frică?

Da, tati, oamenii care își pun întrebări, care simt pericolul, care privesc profund viața sunt
și cei care își folosesc toate aceste sentimente uneori înlăcrimate să devină mai puternici.

Acum mă ascultă, acum mă crede, dar mai târziu,
va ști, va simți totul…

Simona Gherghe, realizator Antena 1: „A trebuit să îi explic subiectul atât de complicat, moartea“

S-a întâmplat în plin lockdown, atunci când a murit bunica mea. Ana avea atunci aproape trei ani şi a surprins nişte discuţii în casă. Evident, am evitat să vorbim despre subiectul acesta, de faţă cu ea, mai ales că o ştia pe „mamaia bătrână”, vorbeau la telefon, se vedeau pe FaceTime… Doar că cei mici au o inteligenţă emoţională senzaţională. Intuiesc emoţiile părinţilor şi a înţeles imediat că s-a întâmplat ceva. Atunci a trebuit să îi explic subiectul acesta atât de complicat: moartea. Şi am făcut o poveste cu sufletul oamenilor dragi, care merge la cer şi îşi alege o stea, de unde ne veghează mereu. Şi acum, când se întâmplă să ne mai plimbăm seara, îmi arată cea mai mare stea, îi face cu mâna şi îmi spune că ştie ea că acolo e „mamaie bătrână”.